Hírek

2008.06.24. 18:05

Magyarország a szegények közé tartozik az EU-ban

Luxemburg a leggazdagabb, Bulgária pedig a legszegényebb tagállam az Európai Unióban (EU) – derül ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) legfrissebb adataiból.

N. M.

A rangsort az országok egy főre jutó GDP-jének a tagállamok átlagához viszonyított értéke alapján állították össze. E szerint a leggazdagabb Luxemburgot jellemző 276-os szám azt jelenti, hogy a kicsiny ország GDP-je majdnem a háromszorosa az uniós átlagnak. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy az adat mögött milyen tényezők állnak. Luxemburg esetében például mindenképpen nagyot dobott a GDP-adaton, hogy rengeteg vendégmunkás dolgozik a tagállamban, azonban bejelentett lakhelyük más országban van, így a gazdasági teljesítmény kevesebb fő között oszlik meg. A második helyezett Írország bruttó hazai összterméke mondható még a mezőnyből kimagaslónak, az uniós átlag közel másfélszerese az ottani adat.

A két első helyezettet kicsit lemaradva követi Hollandi, és Ausztria, majd a skandináv államok. Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Görögország GDP-je pedig nagyjából megfelel az unió átlagának. A hazánkkal együtt csatlakozott országok közül Szlovénia mutatója a legimponálóbb, 11 százalékpont híján eléri a huszonhetek átlagát. Csehország is közel van ehhez a szinthez. Észtország és Szlovákia is megelőzi hazánkat a rangsorban, Magyarországon az egy lakosra jutó bruttó hazai össztermék alig haladja meg az uniós átlag hatvan százalékát. A lista alapján Románia és Bulgária a legszegényebb az EU-n belül, a közösségen kívül pedig Európában Albánia az utolsó, a GDP-je alig több, mint az EU átlag ötöde.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!