Hírek

2008.06.02. 05:18

Kincsem után Overdose lehet az új magyar csodaló

Overdose, a magyar csodaló, Kincsem utódja – hónapok óta így emlegetnek egy fiatal versenylovat. Overdose ugyanis eddigi hét versenyén, hét futásából, hetet nyert. Ráadásul minden versenyt óriási fölénnyel, a mögötte másodiknak érkezőkre átlag 12,2 métert vert rá.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A magyar csodaló, és lovasa - eddig legyőzhetetlenek - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Élete első futamát a Kincsem Parkban, pályarekorddal, tizennyolc hosszal nyerte meg. Pedig szakemberek szerint átlagos esetben a ló az első versenyén azt sem tudja, hol van. A csodaló azonban máris nemzetközi sztár. A világ két legnagyobb lovassport újságja például már a címlapon kíséri figyelemmel a pályafutását. Overdose, egy szlovákiai magyar vállalkozó tulajdona és magyar színekben versenyez. Mikóczy Zoltán 16 éve foglalkozik lovak futtatásával, s amikor 2006-ban elindult a hagyományos newmarketi lóárverésre, úgy gondolta, csak a kíváncsiság kedvéért vesz rajta részt, nem állt szándékában, hogy gyarapítsa az istállóját.

„Ez a ló senkinek nem kellett az árverésen és nem is volt benne semmi különleges – mondta Mikóczy Zoltán. – De mégis volt valami megérzésem és licitáltam. Én egyedül. Overdose 2000 guineáért – hagyományos, csak az angliai árveréseken használt, a fonttal majdnem megegyező értékű pénznem – kelt el, vagyis alig nyolcszázezer forintba került. Ma már ennek a sokszorosát éri.”


Ribánszky Sándorhoz másfél éves betöretlen csikóként került Overdose. Azóta a trénere a kancának. Azt mondja, pályafutása során sok jó lóval dolgozott, de Overdose valóban páratlan. „Négyéves korom óta élek lovak között, Svájcban és Münchenben a legjobb versenypályákon dolgoztam, van miből kiindulnom, amikor azt mondom, hogy ez a ló fantasztikus” – mondta Ribánszky Sándor. „Ez az én pályafutásom egyik nagy ajándéka. A múlt hétvégi baden-badeni verseny előtt pédául a világ legnagyobb lósport újsága napokig a címlapján foglalkozott vele. Amóta pedig hazajöttünk, megállás nélkül csörög a telefonom: a napokban volt olyan is, aki kétmillió eurót ajánlott érte.”

Overdose azonban nem eladó. Semmi pénzért. Mikóczy Zoltán ugyanis azt szeretné, ha ez a telivér magyar színekben érné el a legnagyobb eredményeket.

Magyar legyőzhetetlenek

Kincsem, a „csodakanca”, 1874-ben született Tápiószentmártonban. Élete során 4 teljes szezonban, 54 versenyen indult és mindig győzött, ezzel a telivér-tenyésztés történetének legendás alakjává vált.

A XX. század korszakos jelentőségű versenylova, Imperiál. Versenyein ezrek tomboltak a lelátón, amikor kenterbe verte a szocialista országok, köztük a Szovjetunió csodalovait. A sárga mén 1960-ban született Kisbéren. 1962-64-ig 25 versenyen 20 győzelmet aratott.

A XX. század korszakos jelentőségű versenylova, Imperiál. Versenyein ezrek tomboltak a lelátón, amikor kenterbe verte a szocialista országok, köztük a Szovjetunió csodalovait. A sárga mén 1960-ban született Kisbéren. 1962-64-ig 25 versenyen 20 győzelmet aratott. A magyar csodaló, és lovasa - eddig legyőzhetetlenek - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!