Hírek

2008.06.18. 15:18

Kínában hamarosan vége az olcsó munkaerő korszakának

Kínában is hamarosan vége lesz az olcsó munkaerő időszakának az ország egyik vezető társadalomtudományi intézetének elemzése szerint. Az egyre növekvő szakmunkáshiány miatt a következő években fel kell készülni a bérköltségek gyors emelkedésére.

MTI

A társadalomtudományi akadémia elemzése rámutat: eddig az alacsony béreket az tette lehetővé, hogy vidékről tömegesen áramlottak a nagy városokba a munkát keresők, ami az utóbbi évtizedben megalapozta a gyors ütemű gazdasági növekedést. Mára azonban már változóban a helyzet: a munkaerő-túlkínálat vidéken a ''90-es években mutatkozó kétszázmillióról ötvenmillióra csökkent. Ennek egyik oka az elemzők szerint az "egy gyermek politika".

Már az elmúlt néhány évben is érezhetően emelkedtek az átlagbérek a vidékről bevándorlók számának apadása miatt: 2004-ben három százalékkal, 2005-ben hét százalékkal, 2006-ban 12 százalékkal 2007-ben pedig már húsz százalékkal, rendre az előző évhez képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!