Hírek

2008.06.06. 09:56

Karosszékből szurkolhatunk, tanulhatunk

Szűk egy hónap futballünnep négyévente. Tizenhat csapat, klasszisok, gólok, szenzációk és olykor csúfos botrányok. Milliók élvezik az esemény hangulatát. Sírnak és vigadnak, ünnepelnek és bosszankodnak, de a legfontosabb, barátkoznak.

AS

Ha komolyan vesszük a pályázatot, a sógorok mellett most mi vagyunk a svájciak. De nekünk 1972 óta ugyanaz jut. Karosszékből tanulni és szurkolni. Remélni, hogy négy év múlva sikerül. Mert valami (meg)változik. A felfogás, a tudás, a kitartás, a hit, az edző. Az idei tornán Svájc, mint házigazda helyzeti előnnyel indul. Az edző, Jakob Kuhn az Eb után nyugdíjba vonul. A törökök természetükből adódóan képesek kiélezett helyzetekben a maximumon pörögni. Az edző, Fatih Terim az egyik legsikeresebb hazájában. Csehország esetében a győzelem kulcsa a fegyelmezett védekezés lehet.

A kapitány, Karel Brückner az Eb után otthagyja a csapatot. Portugália, ha sikerül megteremteni az összhangot, a torna egyik favoritja. Az edző, Luis Felipe Scolari 2002-ben vb-t nyert Brazíliával. Ausztriától felesleges csodát várni. A tréner, Josep Hickersberger szerződése 2009- ig szól. Horvátország bárkit meg tud verni, és bárkitől ki tud kapni. Az edző, Slaven Bilic 37 évesen lett a szövetségi kapitány. Lengyelország idén bizonyíthat először Európa-bajnokságon. A kapitány, Leo Beenhakker a világ egyik legtekintélyesebb mestere. Németország a aranyesélyes a fogadóirodáknál. Az edző, Joachim Löw, Klinsmanntól vette át a stafétabotot 2006-ban. Franciaország Európa egyik legerősebb válogatottja, Zidane nélkül is.

Az tréner, Raymond Domenech sikerlistáját gazdagítja a 2006-os vb ezüst. Hollandia a kritikusok szerint nem esélyes a győzelemre. Érni kell még a fiatal játékosoknak. Az edző, Marco Van Basten július 1-től az Ajax trénere lesz. Olaszország a favorit, hiszen ők a 2006-os vb győztesei. Az edző, Roberto Donadoni a vb győzelem után vette át a squadra irányítását. Románia, Chivu nyilatkozata szerint a becsületéért, a szurkolók elismeréséért hajt. Az edző, Victor Piturca 2004 végén tért vissza a válogatotthoz. Görögország nyerte a négy évvel ezelőtti Eb-t, mégsem számít esélyesnek. Számos új játékos nem épült még be a csapatba.

Az edzővel, Otto Rehhagellel nyertek a hellének kontinensviadalt. Oroszország, Európa leggyorsabb válogatottja évek óta hírnevéhez méltatlanul szerepel világversenyen. Az edző, Guus Hiddink 2010-ig meghosszabbította a szerződését. Spanyolországban hiába a klubcsapatok trófeagyűjteménye, az 1964-es Eb siker óta azzal büszkélkedhet, hogy valamennyi sorozatnak esélyesként vág neki. Az edző, Luis Aragones az Eb utántávozik az együttestől. Svédország csapatmunkával és a tapasztalt futballisták rutinjával messzire juthat. Az edző, Lars Lagerback 2004-től irányítja a válogatottat. 2008. június 7–29. Ausztria– Svájc, Futball Európa-bajnokság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!