Hírek

2008.06.30. 18:07

Gyurcsány megtartja a nyugdíjszámítást

Gyurcsány Ferenc szerint ha nem a svájci indexálás alapján számítanák ki a nyugdíjakat, akkor most minden nyugdíjas egyharmaddal kevesebb juttatást kapna.

A. V.

Gyurcsány Ferenc szerint ha nem a svájci indexálás alapján számítanák ki a nyugdíjakat, akkor most minden nyugdíjas egyharmaddal kevesebb juttatást kapna. „Tegyük hozzá nyugodtan: nyugdíjasok vagyunk, nem hülyék” – mondta a miniszterelnök. A svájci indexálás azt jelenti, hogy a nettó bérek növekedését és az inflációt 50-50 százalékban figyelembe véve állapítják meg a nyugdíjat. Gyurcsány hétfőn egy budapesti nyugdíjasfórumon – utalva Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a Színművészeti Egyetemen zártkörben elmondott szavaira – megjegyezte, nem tudja, a Fidesz valóban a nyugdíjak befagyasztásáról akart-e beszélni, vagy ez csak felkészületlenség miatt hangzott el, és utólag nem merik vállalni.

Orbán korábban egy rendezvényen arról beszélt, befagyasztaná a nyugdíjakat, és legfeljebb az infláció mértékének megfelelően emelné. Gyurcsány a nyugdíjasokról szólva úgy fogalmazott, egyezségre van szükség a nemzedékek között, hogy mindenki részesülhessen az ország gyarapodásából. A korosztályokat, vagy a vidéket és Budapestet nem kijátszani kell egymás ellen, hanem tisztességes partnerségre van szükség – mondta a kormányfő. A Fidesz minderre úgy reagált: meg fogják védeni a nyugdíjak reálértékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!