Hírek

2008.06.05. 13:07

Fodor: az elmúlt év kudarc volt az SZDSZ-nek

Sikeresnek érzi saját kampányát Fodor Gábor. Az SZDSZ elnökjelöltje, ügyvivője azt mondta, hogy a liberális párt egy évvel ezelőtti elnökválasztásával ellentétben most nem az SZDSZ körüli választókat kellett meggyőzni, miután az elmúlt esztendő kudarc volt a szabad demokraták számára.

BAMA

A Szabad Demokraták Szövetsége szombaton Budaörsön tartja tisztújító küldöttgyűlését. Az elnöki posztért Kóka János jelenlegi elnök és Fodor Gábor ügyvivő száll harcba. A volt környezetvédelmi miniszter közölte: ha megválasztják, kampánya után stratégiájának középpontjába is a változást állítja. Elmondta, hogy mindenkit arra kért, tegye mérlegre az elmúlt egy évet. Emlékeztetett arra, hogy egy esztendővel ezelőtt még az volt számukra a kérdés, miként és mikor képzelhető el az SZDSZ támogatottságának tíz százalékra emelése. "Ma fel sem lehet vetni ezt a kérdést. A vita arról szól, vérrel-verejtékkel el lehet-e érni, hogy öt százalék közelében legyen az SZDSZ. A romlás nagy arányú" - fogalmazott Fodor Gábor. Az elnökaspiráns hozzátette: nem akar igazságtalan lenni, mert tudja, hogy ez nem pusztán Kóka János felelőssége, hiszen a párt népszerűségvesztése több éves folyamat. Azt viszont ténynek nevezte, hogy ezt az elmúlt egy évben nem sikerült megfordítani ezt a folyamatot. Ahogy azt is ténynek tartja, hogy mostanra oda jutottak, amire még nem volt példa.

Az SZDSZ támogatottsága rekordmélységekbe süllyedt, jó néhány vezető politikus elutasítottsága példátlanul alacsony és az SZDSZ másodlagos elfogadottsága is sokkal rosszabb, mint bármikor korábban - jegyezte meg Fodor Gábor. Véleménye szerint aki azt a programot akarja folytatni, ami egy éve elkezdődött, az látja, hogy ez hova vezet, ő pedig azoknak kéri a szavazatait, akik mást akarnak. A kudarc okait elemezve azt mondta, hogy az SZDSZ-nek szilárdan  ragaszkodnia kell néhány liberális alapelvez, nem lehet a "nagyotmondás politizálásának zászlóvivője, nem teheti meg, hogy irreális célokat jelent be, majd amikor azokat nem sikerül megvalósítani, véres fejjel visszakullog".

Fodor Gábor azt mondta, szilárdan ki kell állni néhány alapvető érték mellett, mint például a jogállami normákhoz ragaszkodás vagy a költségvetési egyensúly megteremtése, de a többi kérdésben kellő bölcsességet és rugalmasságot kell tanúsítani. "Tudom, hogy ehhez politikai tapasztalat kell. Tudom, hogy Kóka Jánosnak nincs annyi politikai tapasztalata, ezért is vagyok megengedő az irányába, de most arról van szó, hogy az SZDSZ-nek milyen a jövője" - fejtegette.

Saját politikája kapcsán kiemelte a vetélytársa által is hangoztatott közteherviselési reform szükségességét, amit azzal egészített ki, hogy a foglalkoztatást, a járulékcsökkentést az adócsökkentésnél is fontosabbnak nevezte. A liberális pártelnök által kedden bejelentett ezermilliárdos adócsökkentési javaslatról Fodor Gábor azt mondta, a fő célt, a csökkentést tekintve egyetértenek, de abban, hogy azt miként kell elérni, vitáik vannak. Véleménye szerint ugyanis egy ilyen mértékű csökkentés nem valósítható meg. Az ügyvivő kiemelte: egy felelős politikusnak azt is látnia kell, hogy a népszavazás és a kormánykoalíció felbomlása mintegy 250 milliárd forintjába került az országnak. "Nem lehet úgy jól hangzó javaslatokat mondani, ha nincs meg mögötte az a megalapozottság, ami a keresztülviteléhez kell" - szögezte le Fodor Gábor.

A politikus a kormánykoalíció felelősségének tartja a költségvetési egyensúly borulását, mert - tette hozzá - a folyamat ugyan még a Fidesz kormányzása idején kezdődött, de a szocialista-liberális kabinet hivatali ideje alatt teljesedett ki. Fodor Gábor kizárta annak lehetőségét, hogy a liberálisok visszatérjenek a jelenlegi kormányba, de azt a lehetőséget nem vetette el, hogy új politikai alapokon újra együttműködjenek a parlamenti többség megteremtésért. Ehhez személyi változásoknak is be kell következniük, de "erről nem szeretnék fantáziálni, mert ha idő előtt beszélünk róla, az csak feszültséget kelt". Ennek ellenére Fodor Gábor annak látja a legnagyobb realitását, hogy megállapodjanak a kisebbségi kormányzás feltételeiről. Mint mondta, olyan elnök akar lenni, akinek minden politikai helyzetre van forgatókönyve, így az előrehozott választásokra is. Hangsúlyozta: nem engedheti meg, hogy akár ezzel, akár bármi mással zsarolni tudják a liberális pártot és olyan döntések meghozatalára vegyék rá, amelyeket egyébként nem hoznának meg. Fodor Gábor kifejtette: egy általa vezetett SZDSZ-nek rövid időn belül el kell jutnia odáig, hogy ne féljen az előrehozott választáson való szerepléstől, bár az ország szempontjából nem tartaná szerencsésnek, ha erre kerülne sor.

Győzelme esetén az elnökjelölt Kóka Jánosra is számít, de hogy kinek milyen pozíciót szánna, még nem árulja el. Futballhasonlattal élve azt mondta, az ő csapata az SZDSZ, amelyben mindenkinek megvan a maga posztja és nem lehet mindenki csatár. Az ellene indított honlapról úgy vélekedett, hogy azt valószínűleg párton belüli ellenfelei készítették. A kezdeményezést ízléstelennek tartja és megjegyezte: ő biztosan nem készül hasonló lépésre.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!