Hírek

2008.05.02. 16:57

Indul a fokozott ellenőrzés

Nemsokára elkezdi ellenőrizni az adóhatóság, hogy valóban minden igénylő jogosult-e a gázár-, illetve távhő fogyasztási támogatásra. A szaktárca fokozottabb ellenőrzést és szigorúbb szankciókat ígért.

Tóth Marcella

Hamarosan elkezdődik az idei évre benyújtott gázár- és távhő fogyasztási támogatási igénylések ellenőrzése. Eddig egymillió 820 ezer háztartás kért támogatást 2008-ra, szemben a tavalyi 2,2 millió igényléssel. Szakértők szerint azért kértek az idén mintegy 400 ezerrel kevesebben kompenzációt, mert félnek a szigorú ellenőrzéstől.

Akiről ugyanis kiderül, hogy jogosulatlanul vette igénybe az állami támogatást, annak nemcsak kamatostól vissza kell fizetnie ennek összegét, hanem több tízezer forintos bírsággal is számolnia kell. A kérelemhez az idén sem kell jövedelemigazolást csatolni. Mégis érdemes a valós adatokat beírni a rubrikákba, mert azokat a Magyar Államkincstár (MÁK) és az Adó- és Pénzügy Ellenőrzési Hivatal (APEH) együttes erővel ellenőrzi. A MÁK a gyanúsnak ítélt fogyasztók adatait átküldi az APEH-hez.
Az adóhatóság elsősorban a személyi jövedelemadó bevallások adatira támaszkodva ellenőrzi az igénylőlapokat. Az szja-bevallások egy része pedig már be is érkezett az adóhatósághoz. A május 20-i határidő után pedig minden magánszemély jövedelmi viszonyával tisztában lesz az APEH. Ráadásul az idén már könnyebb dolga lesz az adóhatóságnak, mint tavaly. Most ugyanis minden a háztartásban élő családtag adóazonosítóját rá kellett írnia az űrlapokra. Emellett nem három, hanem egy havi jövedelmet kellett feltüntetni a nyomtatványon.

Tavaly a 2,2 millió gázár-, illetve távhő támogatást igénylő háztartásból 180 ezret ellenőriztek. Ebből 121 ezer esetben zárult le az ellenőrzés és mintegy 44 ezer esetben derült fény visszaélésre vagy egyéb eltérésre, vagyis minden negyedik ellenőrzött jogosulatlanul kapott támogatást. Előfordult például olyan, hogy valakinek havi 2,4 millió forintos bevallott jövedelme volt, mégis kért gázártámogatást. Tíz esetben pedig olyan háztartás kért kompenzációt, akinél a későbbiekben vagyonosodási vizsgálatot folytatott az APEH. A tízből kilencnél zárult az adóhatóság szempontjából eredményesnek a vizsgálat vagyis nagyösszegű jövedelem eltitkolást fedeztek fel a revizorok.

Még most sem késő benyújtani az idei évre a támogatási kérelmeket. Ez esetben a kedvezmény az igénylőlap benyújtását követő hónap első napjától jár. A hozzájárulást a Magyar Államkincstár állapítja meg, a szolgáltató pedig a számlán jóváírja. A gázártámogatásról szóló igénylőlapok kitöltéséhez a minisztérium honlapján lehet hasznos információkat találni: www.szmm.gov.hu. Ugyanerről az internetes honlapról letölthető az igénylőlap is.

Csökkentek a támogatások

Idén januártól azok a háztartások jogosultak gázár- és távhő fogyasztási támogatásra, ahol az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 99750 forintot, azaz az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét. Ezen belül négy kategóriát alakítottak ki, különféle támogatási mértékekkel.

A tavalyi szabályokhoz képest változást jelent, hogy a támogatott gázmennyiség felső határa háromezer köbméterről kétezerre csökkent. A nagycsaládosoknak pedig csak évi 4000 köbméterig jár a kompenzáció, a tavalyi 5000 helyett. A felső két jövedelmi kategóriában csökkentek a támogatási mértékek.

A tavalyi szabályokhoz képest változást jelent, hogy a támogatott gázmennyiség felső határa háromezer köbméterről kétezerre csökkent. A nagycsaládosoknak pedig csak évi 4000 köbméterig jár a kompenzáció, a tavalyi 5000 helyett. A felső két jövedelmi kategóriában csökkentek a támogatási mértékek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!