Hírek

2007.10.11. 15:25

Nyugdíjuk miatt sztrájkolnának a vasutasok

Sztrájkot hirdet november 21-re a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz). A szakszervezet szerkesztőségünknek eljutatott közleménye elfogadhatatlannak nevezi a 2006-ban megszavazott nyugdíjtörvény 2008-tól életbe lépő változásait.

F. K.

2008 januárjától ugyanis a nyugdíjak kiszámításánál figyelembe vett kereseteket, jövedelmeket nemcsak azok személyi jövedelemadó tartalmával kell csökkenteni, hanem a keresetekből levont járulékok összegével is, ideértve az egyéni nyugdíjjárulékot, a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, az egyéni egészségbiztosítási járulékot és a – Munkaerőpiaci Alapba fizetendő – munkavállalói járulékot. A nyugdíj összege a januártól nyugdíjba vonulóknál így 8-10 százalékkal kevesebb lehet, mint az eddig nyugdíjazottaké.

A jövő év elejétől a nyugdíjba vonulóktól lényegében a 13. havi ellátásnak megfelelő összeget vonnák meg – hangsúlyozza a szakszervezet. A szakszervezet a sztrájkkal a szigorítások visszavonását kívánja elérni, ezenkívül támogatja, hogy a jelenleg korkedvezményes nyugdíjra jogosultak körét terjesszék ki a műszakos munkavállalókra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!