Hírek

2007.08.24. 06:11

Többen nyaraltak a Balatonnál idén

Az idei év első hét hónapjában 17,4 százalékkal nőtt a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma a balatoni szálláshelyeken a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez elsősorban az üdülési csekknek, a borturizmusnak és a marketingnek köszönhető.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A hazai turisták vonzzák a külföldieket is – állítják szakértők. Ha üres a part, nem szívesen maradnak a tónál. Fotó: Gáti Kornél
[/caption]A várakozásoknál jobban alakult a belföldi turizmus a Balatonnál az idei szezonban – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. közleményéből. Egyre több magyar család választja ismét nyaralása színhelyéül a Balatont, a külföldi turisták esetében nem ilyen fényesek az eredmények.

A balatoni régió szolgáltatói kiváló eredményekről számoltak be. Minden várakozást felülmúló eredményt hozott a régió első héthavi idegenforgalmi gyorsmérlege, amely minden hónapban a kereskedelmi szálláshelyek visszajelzései alapján készül. 2007. első hét hónapjában az elmúlt évhez képest 17,4 százalékkal nőtt a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma a felmérésbe vont balatoni szálláshelyeken. A vendégek száma összességében 10,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek esetében 14,9 százalékos, a külföldiek esetében pedig 2,3 százalékos növekedésről számoltak be a szolgáltatók.

A más országokból érkező vendégeknek ugyanis változtak az igényeik. Elsősorban a magas színvonalú szolgáltatásokat keresik, sportolni, kirándulni szeretnének. Ezért egyre nagyobb szerepet kap a golfturizmus, amely egy új, fizetősképes vendégkört vonz a Balaton partjára. Nemrég adták át az Örvényes és Udvari között elhelyezkedő golfpálya első szakaszát, amelyet továbbiak építése követ. A külföldi turisták jellemzően a sármelléki reptérre érkeznek fapados járatokkal. A legfontosabb küldő országok Németország és Ausztria mellett, Csehország és Lengyelország.

A külföldi vendégek azonban nem érzik jól magukat az üresen kongó nyaralóhelyeken. Ugyanis, ha nincsenek turisták, akkor számos étterem és üzlet bezár, s az önkormányzatok is kevesebb pénzt tudnak fejlesztésre költeni. Vagyis ha a Balatont benépesítik a hazai vendégek, akkor a külföldiek is szívesebben jönnek. Ezért is fontos eredmény, hogy a magyar családok körében népszerűbb a Balaton – mondta el érdeklődésünkre Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A belföldi balatoni turizmus fellendülése egyrészt az erőteljes marketingkampánynak köszönhető. Másrészt nagyon népszerű az üdülési csekk is, amelyet immár egyre több kisebb szállásadó is elfogad. Szintén jelentős a borturizmus fejlődése is, amelyből a balatoni régió is profitál. Ujhelyi István elmondta, hogy a látványosságok fejlesztésére mellett azt szeretnék elérni, hogy tizenkét hónapra nyújtsák a balatoni szezont.

Magasabb házak épülhetnek a Balaton parton

Június végén lépett hatályba az a kormányrendelet-módosítást, amely az eddiginél magasabb épületek építését engedi a Balatonnál. Ez több balatoni övezetben is old az új épületek magassági korlátozásán. Míg a kertvárosokban továbbra is legfeljebb 4,5 méter magas házak húzhatók fel, addig az úgynevezett vegyes területeken 7,5-ről 12,5 méterre, bizonyos üdülőházas területeken, szabadidőközpontoknál és egyéb közösségi létesítményeknél pedig 7,5-ről 8 méterre emelkedik a magassági korlát. A gazdasági területeken szintén enyhül a szigor: 4,5 helyett 8 méter magas épületek is emelhetők. A kempingekben megszűnt a tízszázalékos beépítési korlát, és ezenfelül – vonatkozik ez a strandokra is – 4,5 helyett 8 méteresek lehetnek a jövőben az építmények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!