Hírek

2007.08.23. 06:07

Markó Iván: ünnep minden előadás

Augusztus 20-án a Parlament Kupolatermében Markó Iván átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől. Egy puszi kíséretében.

Hegedűs Rita

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Markó Iván a Marci kutyával közös sétákkal szeret leginkább lazítani
[/caption]– Miért puszilta meg Szili Katalint a díj átvételekor? A Parlamentben ez nem szokás.

– Több előadásunkat is látta. Azt gondolom, hogy az ember ne játssza meg magát, és ha valakit szeret, akkor azt ne tagadja meg akkor sem, ha épp a Parlamentben van, és más a szituáció. Az emberi kapcsolatok többet érnek a ceremóniánál. Ha megpuszilom, amikor bejön az öltözőmbe, akkor ha máshol vagyunk, akkor is így viselkedem. Nem fogom letagadni ezt az érzésemet senki előtt. Ez személyesen neki szólt, nem a politikának.

– Hogyan ünnepelte meg a kitüntetést?

– Tulajdonképpen sehogy. Én a jóistennel vagyok, mindig ünnepelek. Nekem minden előadás ünnep. Az emberek megtisztelnek azzal, hogy szépen felöltöznek, megveszik az egyáltalán nem olcsó jegyet.

– Mivel foglalkozik most?

– Nemsokára elindulunk Sanghajba egy fesztiválra, ahol mi vagyunk a díszvendégek. Beethoven IX. Szimfóniáját fogjuk előadni a Magyar Állami Operaházzal Emberi himnusz címmel. Emellett még a nyáron elkezdtem írni egy könyvet Érintések címmel. Már tíz éve foglalkoztat a gondolat, hogy könyvet írok, de mindig kétségeim voltak afelől, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá. Elmentem Ausztriába, egy kis faluba, amely mindössze három házból állt. Szokták mondani, harapni lehet a levegőt, ott harapni lehetett a nyugalmat. Egy nap alatt elkészült a fejemben a könyv.

– Akkor a nyaralás alatt is dolgozott?

– Ez nem munka! Ez szerelem!

– Hogyan szokott lazítani?

– Marci kutyámmal. Ránézek, megvakarom a fülénél, elmegyünk sétálni, rosszalkodunk. Nekem ez a lazítás. Mindenhova magammal viszem. Velem volt akkor is, amikor elkezdtem írni a könyvet. Imádja a buszozást. Sokkal jobban bírja az utazást, mint az együttes tagjai. Igazi barát. Csodálom, hogy mindent ért, mindent tud. Tele van szeretettel. Mi kell ennél több? A szeretetnél nincs nagyobb dolog.

Markó Iván

SZÜLETETT: 1947-ben Balassagyarmaton

FOGLALKOZÁSA: táncművész, koreográfus

FONTOSABB DÍJAI: érdemes művész (1981), Kossuth-díj (1983) A világ számos városában dolgozott koreográfusként

1979–1991: a Győri Balett alapítója, szólistája, koreográfusa, balettigazgatója

1996 ÓTA a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője

FOGLALKOZÁSA: táncművész, koreográfus

FONTOSABB DÍJAI: érdemes művész (1981), Kossuth-díj (1983) A világ számos városában dolgozott koreográfusként

1979–1991: a Győri Balett alapítója, szólistája, koreográfusa, balettigazgatója

1996 ÓTA a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője Markó Iván a Marci kutyával közös sétákkal szeret leginkább lazítani -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!