Hírek

2007.08.15. 06:02

A nők rosszabbul keresnek

Megéri diplomát szerezni: a hazai egyetemet és főiskolát végzettek keresete ugyanis toronymagasan vezet az alacsonyabb iskolai végzettségűekkel szemben a versenyszférában.

BAMA

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) éves bértarifa-felméréséből látszik: míg a főiskolát végzettek tavaly átlagosan közel havi bruttó 316 ezer forintot kerestek, addig az egyetemi diplomások közel 445 ezret. Ez utóbbiak keresetének átlaga majdnem ötször annyi volt 2006-ban, mint az általános iskolát be nem fejezett munkavállalóké. Bár a keresetek átlaga – végzettségtől függetlenül – a költségvetési szektorban magasabb, mint a versenyszférában, nincs akkora eltérés az iskolázottság alapján. Itt például a legkevésbé iskolázottakhoz képest két és félszer kapnak többet a legkvalifikáltabbak.

A felsőfokú végzettség megszerzése hosszú távú befektetés, bár a pályakezdőket kevésbé, a pár éves munkatapasztalatot szerzett diplomásokat mindenhol megfizeti a munkaerőpiac – mondta lapunknak Joó Zsuzsa. A Karrieriskola Kft. ügyvezetője jelezte, nem érez az álláspiacon akkora fizetésbeli különbséget a főiskolát, illetve az egyetemet végzettek között, mint amekkorát a statisztika jelez. Bár tény – tette hozzá –, hogy a magasabb pozícióban dolgozó műszaki, pénzügyi és jogi végzettségűek többsége az egyetemekről kerül ki. A keresetek között ugyan nagyok a különbségek, ám a fizetésemelések hasonló mértékűek. 2004-hez képest például a gimnáziumot és az egyetemet végzettek keresetnövekedése egyaránt átlagosan 15 százalék körüli volt a versenyszférában.

Meglepő, de ahogy emelkedik az iskolai végzettség, úgy nő a férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség. Míg a szakközépiskolát végzett férfiak keresete 13 százalékkal magasabb, mint az azonos végzettségű nőké, addig az egyetemi diplomás nők jövedelme közel negyedével alacsonyabb, mint férfikollégáiké.

Nemcsak az iskolázottság, hanem az életkor is nagymértékben befolyásolja a jövedelmek mértékét. A 31–40 év közöttiek, vagyis a már többéves munkatapasztalatot szerzett dolgozók bére átlagosan bruttó 175 ezer körül van, de az 56 év felettiek keresete a legmagasabb itthon. Az ő bruttó havi jövedelmük a versenyszférában meghaladja a 187 ezret. Joó Zsuzsa és Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója egyetért abban, hogy a magasabb életkorhoz kötődő nagyobb jövedelem elsődleges oka, hogy a fiatalabb generációk még hajlandók a szürke-, illetve a feketegazdaság szereplőjeként alacsonyabb bejelentett fizetésért vagy akár számla nélkül is dolgozni, ám 50 év felett már megnő az öngondoskodási igény, így a legtöbben csak legális, bejelentett jövedelemért dolgoznak. Fazekas szerint az idősebb korosztály magasabb keresetéhez az is hozzájárul, hogy akik nem kényszerültek korkedvezményes vagy rokkantnyugdíjba, vagyis bent tudtak maradni az álláspiacon, azok a főleg kvalifikált, nyelvet beszélő szakemberek, akiknek a tudását, tapasztalatát megfizeti az álláspiac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!