Hírek

2007.02.21. 17:46

Perdöntő móri ujjlenyomatok

A móri bankfiók ajtajáról rögzített ujjnyomok W. Róberttől származnak, a fegyvereket megtalálták N. László lakásának rejtekhelyén. Gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a tatabányai páros követte el a móri mészárlást.

Takács Zoltán

A Nemzeti Nyomozóiroda szerdán újabb bizonyítékokat tárt a nyilvánosság elé a móri bankrablás feltételezhető tetteseiről. Bejelentették, hogy a veszprémi postásgyilkossággal is meggyanúsított N. László és a később a rendőrség látókörébe került W. Róbert 2002. május 9-én Móron voltak. N. László lakásán egy speciálisan kialakított rejtekhelyen megtalálták a móri bankrabláshoz használt fegyvereket, míg azt is elmondták: W. Róberttől származik két nyom azok közül, amelyeket annak idején a móri bankfiók ajtaján rögzítettek. Azt is bejelentették, hogy a postásgyilkosság ügyében folyó büntetőeljárás során lefoglalt tárgyakról rögzített DNS minta megegyezik N. Lászlóéval. 

Zsombok György ezredes, az NNI igazgatóhelyettese elárulta: a móri nyomozás nem fejeződött be akkor, amikor Kaiser és Hajdú ellen vádat emeltek. Speciális nyomozócsoportot alakítottak a gyilkos fegyverek felkutatására. Ennek a csapatnak a munkája kapcsolódott össze később a veszprémi postásgyilkosság felderítésére létrehozott egységével 2006 októberében.

Ekkor egy bejelentés alapján Tatabánya és Tarján között egy erdőben elrejtett zsákból előkerült több lőszerhüvely, amelyek közül néhány a móri mészárlásnál használt pisztolyból, több pedig a veszprémi postásgyilkos fegyveréből származott. Januárban egy bejelentő hívta fel N. Lászlóra a nyomozóinak a figyelmét.

A 36 éves férfiről kiderült, hogy egykor börtönőrként is szolgált, legális fegyverviselési engedélye is volt. A nyomozók kiderítették, hogy a 2002-ben használt mobiltelefonja a rablás idején Mór környékén működött. Ezek után azonosították társát, a 34 esztendős W. Róbertet is, aki szobafestőként alkalmi munkákból élt. A tőle vett ujjnyomokat a szakértő azonosnak találta azokkal, amelyeket 2002 májusában Móron az bankfiók ajtaján rögzítettek. Ennek alapján feltételezhető, hogy W. Róbert a bank ajtajában állt a bűncselekmény elkövetése alatt és elküldte az érkezőket, amíg N. László a bankban tartózkodott.

Csízner Zoltán, az NNI bűnügyi osztályvezetője elmondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megtalálták azokat a lőfegyvereket és kellékeket,  amelyek a móri és a postás ügyekben szerepet játszottak. N. László tatabányai lakásán lefoglalták a Móron használt Skorpió típusú géppisztolyt, egy maroklőfegyvert, valamint cipőt, parókát, álbajuszt, rendőrségi sapkát és láthatósági mellényt. A meglelt cipő mérete és talpnyoma megegyezik az öt éve a móri helyszínen rögzített nyomokkal. Az igazságügyi szakértők azt is megállapították, hogy a postásgyilkosság ügyében előzőleg megtalált tárgyakról rögzített minta N. László DNS-ével egyezik.

Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója elmondta: vallomásaik alapján és a megtalált tárgyak segítségével a nyomozók N. Lászlót a postások sérelmére elkövetett rablássorozattal és a móri bankrablás elkövetésével, W. Róbertet a móri mészárlásban való részvételével gyanúsítják. Mivel N. László lakossági bejelentés alapján került a nyomozás látókörébe, megerősítették, hogy a tízmilliós nyomravezetői díjat kifizetik.

Bolcsik Zoltán dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda(NNI) igazgatója a sajtótájékozatón elmondta: mivel a móri üggyel először meggyanúsított Kaiser Ede esetében a bíróság jogerős ítéletet hozott, ezt a rendőrség nem ítélheti fölül, így Kaiser és a feltételezett másik elkövető, Hajdú László jövőjét illetően nem kívánnak kérdésekre válaszolni. Vádalkut nem kötöttek, harmadik elkövetőt nem gyanúsítanak. A nyomozás mai állása szerint az N. László-W. Róbert páros nem állt kapcsolatban a korábban elítélt Kaiser Edével és Hajdú Lászlóval, nem is ismerték egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!