Hírek

2007.01.18. 15:16

Pénzért és jogokért küzdenek a romák

Megnőtt a házasodási kedv a romániai cigányok közt - 200 eurót fizet az állam minden házasságért

T. B. L. - K. I.

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a házasság intézménye iránt a romániai romák körében, amióta az állam 200 euróval támogatja az első házasságukat kötő párokat. A jogszabály január elsején lépett érvénybe, célja a kapcsolatok törvényesítésének elősegítése.

Az akció iránt leginkább a szerény jövedelemmel rendelkező romák érdeklődnek. Egy kelet-romániai falu polgármesterét valósággal megrohamozták a házasodni vágyó romák, köztük olyanok, akik évek, sőt évtizedek óta együtt élnek, némelyik párnak már több gyermeke is van. Horatiu Carausu, Bacesti község elöljárója elégedett a jelentkezésekkel, bár az utóbbi napokban már kénytelen volt elutasítani a romákat.

„Most a fűtéstámogatást kell kiosztanunk, egyelőre nincs pénz az új házasságokra, de rövidesen újra hozzálátunk az iratcsomók összeállításához” – mondta a polgármester. A legidősebb házasulandó 60 éves, tagja a helyi önkormányzatnak és 35 éve él együtt élettársával, akivel 4 közös gyermeke van.

Cseh romák panasza

Csehországi cigány családok a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak faji megkülönböztetés miatt. Panaszuk szerint a kilencvenes évek politikája oda vezetett, hogy a roma származású gyerekeket elkülönítették az iskolákban, pontosabban szellemi fogyatékosoknak fenntartott tanintézetekben helyezték el. Ostravában állítólag a cigány gyerekek felét utalták kisegítő osztályokba.

Az ügyben eljáró ügyvédek szerint a romák nagy száma a speciális iskolákban felveti azt a gyanút, hogy másként kezelik őket, mint a többi cseh gyereket. Az oktatási minisztérium ezzel szemben kijelentette, hogy diszkriminációról nincs szó, hiszen a szóbanforgó speciális iskolákat nem romák számára hozták létre. A romák beilleszkedése a társadalomba problémát jelent, de ezt nem a bíróságon kell megoldani – mutatnak rá Prágában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!