Hírek

2007.01.26. 19:25

Még mindig nincs béralku

Az ígéretek ellenére pénteken sem egyezett meg az országos béremelési ajánlásról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT). A múlt év októbere óta tartó tárgyalást jövő kedden folytatják.

Tóth M.

A felek tyúklépésben közelítik egymáshoz álláspontjaikat. A munkáltatói oldal elfogadta a tárgyalás elején a kormányzati oldal által javasolt öt-nyolc százalékos kompromisszumot korábbi négy-nyolc százalékos ajánlata helyett. A szakszervezeti oldal viszont nem hajlik arra, hogy öt százalék legyen az emelés alsó mértéke, mivel az még az infláció mértékét sem fedezi. A felső határban engedtek, így a korábbi hat-kilenc helyett hat-nyolc százalékos bérfejlesztést kérnek. A munkavállalói oldal időközben felmérést végzett az egyes ágazatokban és cégeknél létrejött megállapodásokról. Eszerint hattizenöt százalék között szóródik a bruttó keresetnövekedés. A mezőgazdaságban például 5,5 százalékos emelés született.

Az idei évre várható béremelésekkel foglalkozó tanulmányok is hat százalék körüli értéket jósolnak a versenyszférában. A Hewitt Associates régiós tanulmánya 5,4–5,7 százalékra teszi a bérfejlesztés nagyságát. A Hay Group elemzői szerint a hazai reálkeresetek öt százalékkal csökkennek 2007-ben, a vállalatok többsége ugyanis nem tervezi ellensúlyozni az adó- és járulékváltozások negatív hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!