Hírek

2007.01.27. 17:50

Lélekbúvár matematikusok kerestetnek

Egy walesi tudós szerint már túl vagyunk az év legrosszabb napján

BAMA

Bonyolult matematikai formulát dolgozott ki a hangulatváltozások érzékeltetésére Cliff Arnall. Vizsgálódásainak hála az emberiség nem kisebb tudás birtokába került, mint hogy az év legdeprimálóbb napja idén január 23-a. Az eredmény megbízhatóságát rontja, hogy Arnall alma matere, a Cardiffi Egyetem legfeljebb szabadegyetemének tutoraként ismeri. Ráadásul az is kiderült: képletét egy utazási iroda megrendelésére készítette, amely egzotikus útjainak hirdetésere használta a felismerést, mely szerint a [1/8W+(D-d) 3/8*TQ]/(M*NA) művelet legkisebb eredménye rosszat sejtet. (W az időjárást, D az adósságot, d fizetés összegét, T a karácsony óta, Q a legutóbbi leszokási kísérlet óta eltelt időt, M a motiváció szintjét NA pedig a cselekvés szükségességét jelzi.)
S mielőtt hasztalansággal vádolnánk meg tudósunkat: ugyanez a képlet alkalmas az év legboldogabb napjának kiszámítására is, amely – láss világ csodát – a nyári napforduló környékére esik. (A szponzor ez estben egy jégkrémgyártó volt.)
Arnall azonban nem érte be ennyivel, s formulát dolgozott ki a tökéletes hosszú hétvége meghatározására is. A (CxRxZZ)/[(Tt+D)xSt]+(PxPr)>400 relációban Tt az utazással, C a kulturával, R a pihenéssel, ZZ az alvással, St az idegeskedéssel, P a pakolással, Pr pedig a készülődéssel töltött időt jelzi, míg a D a késés ideje. Amiből – ha nem sajnáljuk az időt, hogy utánaszámoljunk – egy dolog biztosan kiderül: az otthon töltött hétvége értelmetlen. Ebben az esetben ugyanis a (Tt+D)xSt nevező nulla, márpedig azzal nem lehet osztani. Ezek után nem lehet kétségünk afelől, ehhez a „kutatáshoz” is talált szponzort emberünk. n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!