Hírek

2007.01.20. 20:39

Gyurcsányhoz látogattak a tüntetők

Erős rendőri biztosítás mellett a budapesti Vértanúk terétől mintegy 500 tüntető vonult szombaton a Markó utcába a Fővárosi Főügyészség épületéhez. Itt Fáber Károly, a demonstráció főszervezője bejelentette, hogy hétfőn a kormány ellen „vádiratot nyújtanak be”, mert a választók megtévesztésével került hatalomra az MSZP-SZDSZ-koalíció.

Sz. Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A tüntetők 30-40 méterre közelíthették meg a miniszterelnöki villát – fotó: Kallus György
[/caption]Az egyre több résztvevő hosszan kiabálta a Hazáruló!, Táncolj, Feri!, Gyurcsány takarodj!, és Ébresztő! jelszavakat. A Rendszerváltó Fórum szervezésében összegyűlt mintegy 2 ezer ember ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök budai, Szemlőhegy utcai villájának közelébe vonult. Az utat a rendőrség kordonnal lezárta, így a tüntetők 30-40 méterre lehetnek a miniszterelnöki villától. Fáber Károly elmondta, hogy egy átlagos család közüzemi díjait tartalmazó csekkeket juttatott el Gyurcsány Ferencnek a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül, hogy így tiltakozzanak a drasztikus áremelések ellen. A Rendszerváltó Fórum vezetője bejelentette, minden héten egy-egy kormánypárti vezető politikus házához vonulnak demonstrálni, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

A budapesti tüntetéssel egyidőben az ország számos pontján félpályás útlezárásokkal tiltakoztak a kormány ellen. A demonstrációban mintegy kétezer autó vett részt. "Ez a mai országos blokád folytatás a december 15-i megmozdulásunknak. 19 megyében, átlagosan hat helyen történt zárás, és zárási pontonként 18 az a kocsiszám, amely részt vett" – mondta Szőts Béla, az egyik szervező. Hozzátette: követelik, hogy a magyar társadalomban és gazdaságban kialakult erkölcsi és gazdasági válság felelősei távozzanak a közéletből.

A kormányellenes demonstrációk szombaton reggel kezdődtek, félpályás útlezárásokkal és forgalomlassításokkal, az ország több megyéjében is, civil kezdeményezésre, a Szövetség az Igaz Országért Mozgalom szervezésében. A december 18-án megalakult szervezet elsősorban egymástól függetlenül működő, de eszméjében hasonló civil szervezeteket foglal magába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!