Hírek

2007.01.24. 17:03

Díjak a minőségi turizmusért

Idén huszonhárom szálloda és öt étterem nyerte el a Magyar Turizmus Minőségi Díjat. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: a titkos ellenőrzések után megkapott címet három évig használhatják.

Takács Zoltán

A magyar turisztikai vállalkozások csak akkor maradhatnak versenyképesek az Európai Unió, illetve a világ turizmusának piacán, ha kategóriájuknak megfelelő, állandó minőségű szolgáltatásokat nyújtanak.

Ezen gondolat jegyében hozta létre a Országos Idegenforgalmi Bizottság és Magyar Turizmus Zrt. (MT) a hazai turisztikai szolgáltatások egységes és megbízható értékelésére a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, amelyet szerdán 23 szállodának és öt étteremnek ítéltek oda. Wolff Péter, a Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke elmondta: a MT-ben indult meg 2001-ben a minőségi rendszer kialakításáról szóló munka. 2006-ban hirdették meg először a programot a hazai szállodák és éttermek részére.

Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója elárulta: a díjat azok a pályázók nyerhetik el, akik minden év február 28-ig úgy döntenek, hogy vállalják a megmérettetést. A tavaly még 150 ezer forintos pályázati díj (amely idén 100 ezer forint lesz) ellenében a vendéglátóhelyeknek előbb egy önértékelő szakaszon kell túljutniuk, amely egy éttermek számára 300, míg a szállodáknak 600 kérdést tartalmazó teszt kitöltéséből áll. Ezt az értékelő bizottság nézi át, majd titkos látogatásra indulnak a díjra pályázóhoz. A vezérigazgató elmondta: ha kell, akár többször is visszamennek egy helyszínre, mielőtt javaslatot tesznek a díj odaítéléséről. Róna Ivántól megtudtuk: a díj érvényessége a kiadásától számított három év.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a legkisebb a kávézótól a legnagyobb wellness szállodáig minden hazai szolgáltató közös felelőssége, hogy milyen kép alakul ki a magyar turizmusról a külföldi és hazai vendégkörben, s ezért fontos lenne, hogy minél többen pályázzanak az Európában is elismert minőségi díjra. Ráadásul a díj megszerzésének előnyei közé tartozik, hogy a szakmai presztízs növelése mellett az MT és a szakmai szövetségek népszerűsítik a díjazott szolgáltatókat.

Elhangzott: az Országos Idegenforgalmi Bizottság tervei közé tartozik, hogy a jövőben a programot a szállodákon és az éttermeken túl más turisztikai vállalkozásokra, így a falusi turizmus résztvevőire, a gyógyfürdőkre, a kempingekre és az utazási irodákra is kiterjeszti.

Huszonhárom szállodát és öt éttermet díjaztak
Corinthia Aquincum Hotel
Danubius Thermal Sport Hotel Bük
Danubius Thermal Hotel Hévíz
Danubius Thermal Hotel Magritsziget
Hotel Fagus (Sopron)
Hotel Kálvária (Győr)
Hotel Karos Spa (Zalakaros)
Hotel Mercure Budapest Duna
Ibis Budapest Centrum
Ibis Budapest Emke
Ibis Budapest Váci út
Kis Helikon Hotel (Hévíz)
Mercure Budapest Buda
Mercure Budapest Korona
Mercure Budapest Metropol
Mercure Budapest Museum
Mercure Budapest Nemzeti
Novotel Budapest Centrum
Novotel Budapest Congress
Novotel Szeged
Novotel Székesfehérvár
Polus Palace Thermal Golf Club Hotel (Göd)
Sofitel Budapest.

Anna Vendéglő és Panzió (Soltvadkert)
Borclub Étterem (Mosonmagyaróvár)
Tanyacsárda (Lajosmizse)
Gerbeaud Ház (Budapest)
Fresco Étterem (Budapest)


Újra torkos csütörtök
A Magyar Turizmus Zrt. tavaly meghirdetett Nagy Ízutazás 2006 kampányának legsikeresebb eseménye a Torkos csütörtök volt, amikor országszerte közel 500 vendéglátóhelyen fél áron lakhattak jól a vendégek. A rendkívül népszerű kezdeményezés több tízezer torkoskodni vágyó érdeklődőt vonzott az akcióban részt vevő éttermekbe.

Az akció hatására – a részt vevő éttermek körében végzett kutatás tanúsága szerint – nem csupán a vendéglátóhelyek forgalma nőtt meg erőteljesen, hanem bevételük is javult. A nagy sikerre való tekintettel a Magyar Turizmus Zrt. 2007-ben is meghirdette a Torkos csütörtök akciót a Hamvazószerdát követő csütörtökön, amely idén február 22-ére esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!