Hírek

2006.10.24. 09:35

Száznál is több sérültje van a pesti éjszakának

Kétszázmilliós kár, több mint száz sebesült a mérlege az október 23-ai ünnepség sorozatnak

fk

A főváros belső kerületeiben sok szemét, kő- és üvegtörmelék, több félig lerombolt barikád emlékeztetett még a hajnali órákban is a tegnapi összecsapásokra. A Közterület-fenntartó éjjel 70 géppel és 50 emberrel tisztította az utakat, a törmelékeket vagy elszállították, vagy ideiglenesen olyan helyekre gyűjtötték, ahol nem zavarja a forgalmat. Szegedi Péter szóvivő azt is elmondta, hogy nappal 600 ember folytatja a takarítást.

Közel 200 millió forintra tehető a zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje – közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság hajnalban. Egy Combino villamost is megrongáltak.

A Blaha Lujza teret éjjel tizenegy óra körül ürítette ki teljesen a rendőrség, a tömeg oszlatásánál, mint a többi helyszínen, könnygázgránátot és vízágyút is bevetettek a rendőrök. A tüntetők a környező utcákba menekültek, néhány kisebb csoport pedig az Oktogon felé vette az irányt.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél összegyűlt tüntetők csoportjait csak éjjel kettőre sikerült kiszorítani a híd környékéről, a rendőrség egész a Váci utcáig követte a demonstrálókat. A rendőrök több szórakozóhelyen is kutattak a tüntetők után, azt vizsgálva, hogy kinek vizes a ruhája.

A rendőrség harminc-negyven tüntetőt vett őrizetbe az éjszaka folyamán – közölte a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi Péter a Magyar Televízió reggeli műsorában elmondta: nincs pontos adata a sérült rendőrök számáról.

A fővárosi rendőrfőkapitány a bevetésekben részt vevő rendőrök számáról csak annyit mondott, hogy a rendőrség nagyon nagy erőt mozgósított, de pontos számot nem mond, mert „a túloldalnak nem illik számot mondania”.

Száznál több sérültet láttak el a mentősök az éjszakai tüntetések során – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertetése szerint összességében megközelítheti a 130-at a sérültek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!