Hírek

2006.10.08. 07:37

Otthonról szervezi a forradalmat Toroczkai

Meglehetősen toleránsak a hatóságok az elmúlt hetek zavargásai kapcsán reflektorfénybe került Toroczkai Lászlóval. Eddig egyszer sem keresték meg, semmivel nem gyanúsítják. Eközben Toroczkai bejelentette: forradalom szervezésébe kezd.

Europress összeállítás

Válogatás nélkül tartóztat le és indít eljárást a rendőrség azok ellen, akik valamilyen módon részt vettek az elmúlt napok zavargásaiban. Nem kegyelmeznek azoknak sem, akik felhívásokkal tippeket adtak arra, hogy különböző akciókkal miként lehet megbénítani az ország közútjait. Budaházy György ügyében egyenesen államellenes bűncselekmény elkövetésének gyanújával indított nyomozást a rendőrség – egyelőre ismeretlen tettes ellen. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ennek ellenére úgy tűnik, az elmúlt hetek zavargásai kapcsán reflektorfénybe került egyik személy, Toroczkai László ügyében továbbra is várakozó állásponton vannak a rendőrök. Pénteken Toroczkai – saját szervezetének tagjait is meglepve – egyenesen úgy fogalmazott: lemond a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöki tisztéről azért, mert „forradalom szervezésébe kezd”. Hozzátette: akkor is így tesz, ha „életfogytiglani börtönök repkednek a levegőben”.

„A rendőrség jelenleg nem folytat eljárást Toroczkai László ellen” – mondta kérdésünkre Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A rendőrség tudja, hogy Toroczkai akarta a petíciót átadni a televízió előtt, de az ott történt erőszakos bűncselekmények kapcsán egyelőre nem merült fel a neve. A jog szerint a vagyon elleni bűncselekmények, a garázdaság, a közveszélyokozás vagy a hivatalos személy elleni erőszak nem olyan esetek, amelyek kísérletét is bünteti a törvény – ellentétben az államellenes bűncselekményekkel. Budaházy György helyzete azért más, mert esetében a lázadásra buzdítás konkrét formáit is megnevezték egy internetes honlapon, vagyis megmondták, hogy pontosan hol érdemes utakat lezárni. Toroczkai beszédei nem merítettek ki hasonlót: a helyzet ugyanis az, hogy ha valaki forradalmat akar szervezni, az még a szólásszabadság része.

A hatóságok szerint Toroczkai tevékenysége tehát egyelőre csak feszegeti a jogszabályokban megengedhető magatartást. Úgy tűnik, a HVIM vezetője ezzel tisztában is van, sohasem lép át a Rubiconon. Ott van, ahol tömeget kell mozgatni, de az eseményeket távolról figyeli: ha gond van, akkor menekül a felelősség alól. Az MTV ostroma után úgy fogalmazott: az eseményeket nem ő irányítja, nem tehet semmiről, ő csak egy a több száz felszólaló közül.

Új szerepe miatt egyre több egykori jó kapcsolata pártol el a HVIM alapítójától. A Magyar Demokrata című újságban korábban közkedvelt Toroczkairól több megállapítást közöl az újság múlt heti száma. Az MTV ostromát elemző cikk megállapítja: Toroczkai nem valós indokkal hívta át a tömeget a Szabadság térre. A lap szerint Toroczkai alap és ok nélkül lázította fel a téren álló embereket. Egyes jobboldali körök pedig a Toroczkaival szembeni rendőri toleranciát azzal magyarázzák, hogy a HVIM volt elnöke nemzetbiztonsági ügynök, akinek provokátori szerepe van.

Tegnap a szegedi lakásán tartózkodó Toroczkai erre úgy reagált: nem csodálkozik ezeken a rágalmakon, mert a jobboldalon többen félnek, hogy egy újabb népszerű vezéregyéniség nő fel a táborban. „A Nemzetbiztonsági Hivatal 2003 tavaszán megkeresett, de nem azért, hogy beszervezzen, hanem, úgymond, informálni akartak. A Nyugati pályaudvarnál találkoztunk egy étteremben, valójában a mozgalmunk tiszteletbeli elnökével akartak összeugrasztani.”

A HVIM-ben Toroczkaival most és korábban együtt dolgozó személyek nem tartják észszerűnek az ügynökvádat. A legvalószínűbb az, hogy valamivel sakkban tartják – állítják a közeli ismerősei. Szerintük azért mozoghat szabadon, mivel köztudott emberi gyengeségei – hiúságát, önimádatát emelik ki, kedveli, ha egyfajta vezérként tekintenek rá – és eddigi tevékenysége miatt kiszámítható figurának tartják. Magyarán jobb ha a hatóság választja ki a lázadót.

Az ukrán narancsos forradalm mint példa?

Toroczkai lapunknak kifejtette: nem tartja kizártnak, hogy az államellenes bűncselekmény előkészítésében indult ismeretlen tettes elleni nyomozás Budaházy Györgyön kívül rá is vonatkozhat. A rendőrség eddig nem kereste őt semmilyen hivatalos formában, de úgy értesült, hogy a forradalmat szervező beszédének már keresik a felvételeit. Mint mondja, nem bánja, hogy a televízió előtti események erőszakba torkollottak, mert ez katarzist okozott a társadalomban.

Ő személyesen csak a petíció átadásakor volt a tévé bejáratánál, később saját bevallása szerint távolabbról figyelte az eseményeket, erőszakos cselekményeket nem vitt véghez. Bár a tömeget ő hívta át a tévé elé, nem érzi magát felelősnek a történtekért. Az általa szervezett forradalmon azonban nem erőszakos cselekményeket ért, hanem egy olyan folyamatot, olyan társadalmi változásokat, amelyek alapjaiban megváltoztatják a helyzetet.

Az ukrán narancsos forradalmat tekinti példának. Ennek szervezése miatt most országjárásba kezd. Egyébként az önjelölt forradalmár polgári foglalkozást nem űz, az utóbbi napokban egyrészt legutóbbi könyvének bevételéből, másrészt a Kossuth tériek jóakaratából él.

Toroczkai László 1978-ban született Szegeden, Tóth László néven. Újságírói és közéleti szerepvállalása miatt édesanyja felmenői után felvette a Toroczkai nevet. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója és péntekig elnöke. 1996-tól a MIÉP ifjúsági tagozatában politizált, majd szegedi szervezetének vezetője lett. 1999-től a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának szerkesztő-riportere, 2002 óta a Magyar Jelen című hetilap Kárpát-medencei főszerkesztője.

Az utóbbi hetekben komoly médiaszereplővé vált, miután a szlovákiai magyarverések ügyében Pozsonyba utazott, őrizetbe vették, majd kiutasították öt évre. Hasonló fellépései miatt alig van olyan szomszédos ország, ahonnan ne tanácsolták volna ki az elmúlt években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!