Hírek

2006.10.27. 06:28

Milliárdos turisztikai károk a zavargások miatt

Milliárdos károkra számítanak a budapesti szállodák az október 23-i zavargások nemzetközi visszhangja miatt. Galla Gáborral, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójával több külképviselet vezetője azt közölte, hogy a médiában megjelent rémisztő felvételek miatt idegesek a Magyarországra induló külföldiek.

Z. H.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Sok külföldi turista elkerüli a budapesti belvárosi szállodákat- fotó: Darnay Katalin
[/caption]Főként az orosz, az ukrán, a cseh és az amerikai partnerek jelezték ezt. A hétfői utcai összecsapásokba külföldi turisták is belekeveredtek. Az október 23-i zavargásokban öt külföldi állampolgár is sérülést szenvedett – közölte korábban Danks Emese kormányszóvivő.

Egyelőre nincs lemondási hullám, de ez semmit sem jelent, mert már utószezon van. A szilveszteri rendeléseken azonban már biztosan megmutatkozik a tüntetések kedvezőtlen hatása – véli Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. Úgy véli, a történtek jelentősen rontják Magyarország hírét a turisztikai piacon. A legnagyobb hazai szállodalánc, a Danubius vezérigazgatója, Deák Imre a Népszabadságnak elmondta: az október máris gyengébbre sikerült, mint korábban. A szállodalánc vezetője nem titkolja, nem tud nyugodtan és objektíven nyilatkozni a várható hatásokról, mert ami történt, szomorú, ami következik, az beláthatatlan.

A belvárosi hotelek változtattak a kommunikációs stratégiájukon. Nem sikerült megtudnunk, mekkora kár érte az utcai zavargások egyik gócpontjában, az Erzsébet tér közelében lévő két szállodát, a Kempinskit és a Meridient. A szeptember közepi első rendőri beavatkozással járó tüntetések után több tízmillió forintos bevételkiesést jeleztek az említett hotelek. A Kempinskiben akkor négy konferenciát mondtak le. A szeptemberi események bevételcsökkentő hatását szakemberek 200 millió forintra becsülték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!