Hírek

2006.10.18. 06:58

Jogtalanul követelőzik az élettársam

Olvasónk és élettársa közös bérleménye volt a lakás, amelyet a hölgy édesanyja megvásárolt. Tulajdonosként az apát és lányát jegyezték be. Az élettárs is tulajdonjogot akar.

Rados Virág

A férfi követelése nem jogos. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. Igaz, az élettársi kapcsolatra bizonyos idő után ugyanúgy érvényes a vagyonközösség elve, mint a házasságra. Vagyis az együttélés alatt szerzett javak összessége közös tulajdon.
A fenti esetben azonban más a helyzet. Bár a lakás kettejük bérleménye volt, tulajdonjogát nem együtt szerezték meg. Hiszen a megvételre a pénzt az asszony édesanyja adta. A lakásvásárlás fedezete tehát egy harmadik személy magánvagyona volt.

Hiába hivatkozik a férfi arra, hogy ő volt az egyik bérlő, és nélküle nem juthattak volna hozzá az ingatlanhoz. A lakás az önkormányzat tulajdona volt, ő bocsátotta áruba. A jelek szerint a vételi jogot csupán az egyik bérlő, az asszony, illetve az ő édesanyja  gyakorolta.

A férfi akkor követelhetne sikeresen tulajdonjogot, ha a megvásárolt lakásban az ő pénze is benne volna. Ezt azonban a bíróság előtt bizonyítania is kellene. Így azonban, ha a pár útjai szétválnak, a lakásra ő nem formálhat jogot.

Mielőtt hasonló helyzetben megijedünk, mindig kérjük ki egy jogi szakértő tanácsát. Felmérések bizonyítják: az emberek többsége elsősorban a szomszédnak, majd a médiának hisz. És sajnos csak utoljára hallgat a megbízható indormációforrásra, a szakemberre. Nem feltétlenül kell azonban nekünk is így lennünk vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!