Hírek

2006.09.12. 21:07

Áfaemelés előtt már augusztusban drágultak az élelmiszerek

Augusztusban 3,5 százalékkal került többe az élet, mint egy évvel korábban – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Legnagyobb mértékben a benzin és az élelmiszerek drágultak. Az üzemanyagok ára valamivel több mint tíz százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest.

D. N.

A múlt hónap némiképp javított a helyzeten a szerény mértékű, 0,6 százalékos árcsökkenéssel. Szeptemberben pedig tovább mérséklődik az üzemanyagok ára. Szerdától például tíz forinttal olcsóbb a 95-ös benzin, és hat forinttal a gázolaj. Az élelmiszerekért átlagosan nyolc százalékkal kellett többet fizetni. Ezen belül jelentős a szóródás: az idényáras élelmiszerek 33, a cukor 18, a sertéshús és a tojás 13,5 százalékkal drágult. A száraztészta ára kilenc, a tejé csaknem nyolc, a párizsié és a péksüteményeké pedig hét százalékkal nőtt egy év alatt. Csak augusztusban megközelítően hat százalékkal drágult a cukor és a sertéshús, s három-három százalékkal a kenyér, illetve a liszt. Az élelmiszerár-emelés így messze megelőzte a szeptemberi áfanövelést. A háztartási energia árában ellenben nem érződött még a múlt hónap eleji energiaár-emelés hatása. Augusztusban átlagosan mindössze 0,7 százalékkal növekedtek az árak, s ugyanekkora mértékű a drágulás a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva is.

Elemzők szeptemberben inflációs robbanásra számítanak. Úgy vélik, hogy ebben a hónapban érezteti majd áremelő hatását a Gyurcsány-csomag. Ezt csak részben tudják ellensúlyozni a csökkenő üzemanyagárak. Így az év végére öt százalék fölé nő az infláció, s jövőre nyolc százalékon tetőzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!