Hírek

2006.07.12. 10:01

Lopakodó reform készül?

A megállapodási készség teljes hiánya, blöff, hiteltelen javaslatok. Így minÕsítették a pártok az önkormányzati reformmal kapcsolatos elképzeléseiket.

AS

A kormány régiós átalakulásra vonatkozó elképzeléseit az ellenzék nem támogatta hétfÕn, azaz nem volt meg az alkotmánymódosításhoz és a változáshoz szükséges kétharmados többség.

A kabinet és a kormányoldal ennek ellenére láthatóan eltökélt, és ha már nem hajthat végre alkotmányos reformot, amit lehet, saját hatáskörben vagy egyszerÛ kormánytöbbséggel intézne el. Erre utal legalábbis az, hogy feles törvények és „közjogi, közszolgáltatási szerzÕdések” segítségével mégis szerepet szán az egyelÕre a gyakorlatban nem is létezÕ régióknak.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a tegnapi kormányszóvivÕi tájékoztatón azt mondta: ebben a konstrukcióban az állam szerzÕdne majd egy régióval, annak valamelyik intézményével bizonyos feladatok ellátására. Bár kérdésünkre, hogy a kabinet kivel is szerzÕdne, ha közigazgatási értelemben régiók nem is léteznek, egyetlen érintett tárcától sem kaptunk választ, úgy tudjuk, a kormány a regionális fejlesztési tanácsok funkcióját erÕsítené.

A politikus kiemelte, hogy kistérségi szolgáltatóközpontokat hoznak létre jövÕre az okmányirodákon keresztül. Itt egy helyen lehetne hozzájutni más hivatalok – például az APEH vagy az ÁNTSZ –szolgáltatásaihoz. Jauernik István, az MSZP frakció önkormányzati munkacsoportjának vezetÕje szerint a kétharmados tervek ellenzéki elvetésével a többcélú kistérségi társulások alapítása továbbra sem lesz kötelezÕ. Egyes feladatok – például az oktatás, az orvosi ügyelet, a háziorvosi körzetek, a hulladékgazdálkodás – ellátásában azonban fokozottan erre terelné a helyhatóságokat a kormány, célirányos támogatásokkal ösztönözve a településeket.

Kontrát Károly fideszes képviselÕ szerint Lamperth Mónikát minÕsíti, hogy a kabinet kiskapukkal hajtaná végre az önkormányzati reformot. Hozzátette: hogy a kormány pénzügyi és jogszabályi ösztönzéssel szorgalmazni fogja a kistérségi együttműködéseket, azt mutatja, hogy a miniszter nem érti az önkormányzati rendszer lényegét.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetÕje azt mondta: a kormány nem nyúlhat át az alaptörvényen, ha azonban mégis erre készül, borítékolható, hogy tíz esetbÕl kilencszer alkotmányellenes lesz az eredmény.

A képviselÕ Lamperth Mónika szavait egyelÕre értelmezhetetlennek
értékelte, mondván: lehetséges, hogy ismét blöfföl a kormány. Lopakodó reformnak értékelte lapunknak a kormány terveit Kolláth György alkotmányjogász. A szakember arra emlékeztetett: jelenleg is mÛködnek
regionális intézmények, így például az ítélÕtáblák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!