Hírek

2006.06.11. 18:35

Veres: csökken a hiány és a növekedés

Az Új Egyensúly programjával az államháztartás eredményszemléletű hiánya jövőre a GDP 5 százalékára csökkenhet, a gazdasági növekedést az intézkedések várhatóan 2 százalékponttal mérséklik.

BAMA

A növekedés visszaesése átmeneti lesz, 2008-ban újra 4 százalék körül bővül a GDP – jelentette be Veres János vasárnap. A pénzügyminiszter beszámolója szerint 2008-ban az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 3-3,5 százaléka körül alakulhat, nyugdíjkorrekció nélkül. Veres hangsúlyozta, hogy az ismertetett hiányok eléréséhez nincs szükség további alprogramokra, újabb érdemi módosító javaslatokra.

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány hétfői ülésén dönt a gazdasági kabinet létrehozásáról. A testület tagjai vasárnap dolgozzák ki az Új Egyensúly programjában foglalt intézkedésekhez szükséges törvénymódosítások normaszövegét, így a kormány hétfőn mintegy másfél tucat törvényjavaslatról tud határozni - tette hozzá. A kormány kedden nyújtja be a parlamentnek javaslatokat. Kezdeményezi továbbá, hogy a házbizottság vitassa meg: mi a legmegfelelőbb formája a program megtárgyalásának. Ez lehet politikai vitanap vagy rendkívüli ülés - fűzte hozzá.

A pénzügyminiszter elmondta, szombaton személyesen kérte fel az APEH  vezetőjét arra, hogy biztosítsa a korábban bejelentett, 10.000 vagyonosodási vizsgálat elvégzéséhez szükséges feltételeket. Arra a kérdésre, hogy az ellenőrzések mennyi többletköltséggel járnak, azt válaszolta: bizonyosan ki fog jönni a vagyonosodási vizsgálatok eddigi átlagos adóbevételeinek töredékéből. A cégek ellenőrzését az APEH a kapacitások átcsoportosításával oldhatja meg.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedéseknek köszönhetően 2009-re mintegy 200 milliárd forintos forrás felhasználásáról dönthet a kormány, s például adócsökkentésre, illetve a szociális ellátások bővítésére fordíthatja. Hozzátette: a költségvetés keretei biztosítják az EU-forrásokhoz szükséges társfinanszírozások teljes összegét, azaz a többletforrások ilyen célú felhasználására nem lesz szükség.

A gáz és elektromos energia áremelésével összefüggésben hangsúlyozta, hogy a már bejelentett intézkedéseket követően újabbak bejelentésére nem kerül sor, ám a következő évben át kell térni egy markánsan szociális alapú kompenzációs rendszerre.

Kifejtette: banki extraadó bevezetéséről nincs szó. Az intézkedés a központi költségvetés által folyósítandó kamattámogatást, az állam közreműködésével létrejövő extrajövedelmeket adóztatja meg. Veres megbeszéléseket folytatott külföldi befektetőkkel, ezeken nyilvánvalóvá vált, hogy a befektetők valódi reformokat, illetve ezek gyors megkezdését várják a kormánytól. Az Új Egyensúly programmal el lehet kerülni a jelentősebb tőkekivonást az országból - hangoztatta.

A pénzügyminiszter továbbra sem fedte fel az idei hiány mintegy 3 százalékpontos megemelésének részletes okait. Annyit mondott: ezt mintegy 20 egyszeri, illetve tartós tétel okozta, s ezekről majd később számol be.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!