Hírek

2006.06.27. 16:38

A magyarok szorgalmasak, de soviniszták

Érdekes módon a románok szerint nincs gond a kisebbségi és emberi jogokkal, míg a magyarok nem így gondolják

Csák Elemér

A kolozsvári románok és magyarok nagy része (88 százalék) jó kapcsolatot ápol a más etnikai csoporthoz tartozó emberekkel – derül ki abból a felmérésből, amit a kolozsvári polgármesteri hivatal kérésére készítettek. A románok szerint a magyarok szorgalmasak, egységesek, jó gazdák, ugyanakkor soviniszták.

Maguk a magyarok sokkal rosszabbnak ítélik meg az etnikumok viszonyát, mint a felmérésben részt vevő többi nemzetiség tagjai. Ami a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását illeti, a románok és a magyarok véleménye jelentősen eltér. Összességében a kolozsváriak többsége, 57,4 százaléka véli úgy, hogy e jogokat tiszteletben tartják Romániában.

A románok 63 százaléka szerint nincs gond ezen a területen, míg a magyaroknak csupán 22,3 százaléka gondolja ugyanezt. Érdekes, hogy a megkérdezettek általában nem tudják, mit kellene tennie a polgármesteri hivatalnak a kisebbségi jogok tiszteletben tartása érdekében: a kolozsváriak 54,3 százaléka, illetve a magyarok 68,5 százaléka megválaszolatlanul hagyta ezt a kérdést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!