Hírek

2006.05.05. 10:19

Lendvai: takarékosabb államigazgatás kell

A szocialista párt frakcióvezetője kevesebb tárcát és takarékosabb államigazgatást szorgalmazott pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, a javaslat értelmében többek között a vezető köztisztviselők létszámát, főosztályvezetői szinttől felfelé, 20 százalékkal csökkentenék.

BAMA

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az államháztartás „kimenő kapuját”, a pénzköltést szűkebbre kell venni, s a vízfejek lecsapolásával az államigazgatásban mintegy 100 milliárdos összeget lehet spórolni. Megismételte a parlamenti pártok országgyűlési alakuló üléséről szóló csütörtöki egyeztetetésen elhangzott szocialista javaslatot, amely szerint fegyelmezettebbé, takarékosabbá kell tenni a parlament gazdálkodását, s azt, hogy a sokat hiányzó képviselők nem vehetnék fel a teljes fizetésüket, továbbá a költségtérítések igénybevételéről is igazolást kellene bemutatniuk.

Az MSZP frakcióvezetője szerint azonban a legnagyobb pénznyelő, de a leginkább pénzszűkében lévő intézmény az önkormányzati rendszer, ezért a széttagolt megyerendszerből a régiórendszer, a kistérségi összefogás felé lépnének. Utóbbi kapcsán elmondta: nem szükségszerű, hogy mind a 3200 önkormányzat ugyanazokat a hatóságokat egyedül tartsa fenn, hanem ezt megtehetnék kistérségi szövetségben is. Csökkentenék továbbá az önkormányzati testületek létszámát. A felvetésre, hogy ezt csak kétharmados törvénnyel lehet megváltoztatni, úgy válaszolt: Orbán Viktor Fidesz-elnök a választási kampányában ugyanezt mondta.

Lendvai Ildikó arra kérdésre, hogy megszüntetik-e a  gázár-támogatási rendszert, azt válaszolta: a rendszert átalakítanák oly módon, hogy szociális alapú tarifát alkalmaznának. A költségvetési hiány okát abban látja, hogy „megszaladtak” a szociális kiadások és a bérek. Lendvai Ildikó arra a kérdésre válaszolva, hogy felelős-e az a kormány, amely a lehetőségeken túl kezd szociális programokba igennel válaszolt.

Ezek is érdekelhetik