Hírek

2006.05.19. 15:26

Gyurcsány elállt a pertől

"Mivel engem bűnnel vádolnak, hát nincs nagyon más lehetőségem, mint perelni, ezt a jövő héten meg is teszem" - jelentette ki januárban Gyurcsány Ferenc , miután a Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy cégeivel törvénytelen módon gazdagodott meg. Az ügy csütörtöki tárgyalásán azonban a kormányfő meggondolta magát, és elállt a pertől.

Sz. Sz.

A miniszterelnök és jogi képviselője meg sem jelent a tárgyaláson. A megszűnt per költsége és kereseti illetéke - összesen 26 ezer forint - a felperest, vagyis Gyurcsány Ferencet terheli.

A Nomentana-ügyet az újság január 18-21. között megjelent cikksorozata robbantotta ki. A lap állításai szerint a Nomenta 1995-ös Kft-vé alakulása előtt törvénytelenül működött, mivel a cégbíróság hiányosságok miatt visszadobta a cég bejegyzési kérelmét. Ennek ellenére a vállalkozást egyfajta fantomcégként Gyurcsány tovább működtette. A lap több olyan jogerős bírósági döntést is közölt, amelyek egyeznek a kormányfő ügyeivel, ám azokban a hatóságok felléptek, az érintettek ellen eljárást indítottak.

Gyurcsány Ferenc visszautasította a lap állításait, a megjelent cikkek miatt két pert is indított. Személyiségi jogai megsértése miatt a Magyar Nemzet ellen, rágalmazás miatt pedig ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a lap újságírói "nem merték névvel vállalni cikküket", indokolta januárban Batiz András kormányszóvivő a kormányfő döntését.

Batiz pénteken azt mondta, Gyurcsány Ferenc a kereset okául szolgáló cikket a választási kampány részének, politikai célból megfogalmazott lejáratási kísérletnek tartja. A kampánynak azonban vége, a választások is lezárultak, a kormányfő pedig a múlt sérelmei helyett a jövőre kíván koncentrálni: ezért vonta vissza a Magyar Nemzetet ellen benyújtott személyiségi jogi keresetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!