Hírek

2006.05.12. 11:57

Dávid Ibolya mindent elvállalna

Péntek délután tartja alakuló ülését az MDF parlamenti képviselőcsoportja. A napirendi pontok között a tisztségviselők megválasztása és működési kérdések szerepelnek. Dávid Ibolya pártelnök azt mondta, szívesen vezetné az MDF frakcióját, de azt sem bánná, ha az országgyűlés alelnöke lehetne.

BAMA

Az MDF képviselőcsoportjának mai alakuló ülése javaslatot tesz a frakcióvezetőre, a helyettesére, a parlamenti alelnökségre. Dávid Ibolya mind a hármat szívesen vállalná mondta el az InfoRádióban. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint előfordulhat, hogy nem Herényi Károly lesz a frakcióvezető, azt válaszolta: éppen azért lesz a frakciónak alakuló ülése, hogy ilyen kérdésekről döntsön. Ráadásul még a szombaton ülésező választmánynak is egyet kell értenie a képviselőcsoport döntésével.

A Fidesz-KDNP frakciószövetségéről úgy vélekedett, hogy a frakciószövetség intézményét sem a házsszabály, sem az alkotmány nem ismeri, ezért az inkább érzelmi képződménynek tekinthető. Az MDF együtt fog működni a Fidesz-frakcióval, a KDNP képviselőcsoportjával és minden olyan frakcióval, amelyet a választópolgárok a parlamentbe juttattak. „Nem az érzelmi politizálás a dolgunk, hanem adott esetben keresni a közös megoldásokat. Mi ilyen köztes intézményeket nem ismerünk”, , mondta a pártelnök asszony.

A legfontosabb megoldásra váró országos feladatok közül Dávid Ibolya a korrupció elleni küzdelmet emelte ki. Azt mondta, pártja ebben a témában egészen biztosan hallatni fogja a szavát, és újabb javaslatokat fog a kormány elé tárni. Az MDF szerint csökkenteni lehetne azt a legkevesebb 100, de inkább 200 milliárd forintos összeget, ami a közpénzekből a korrupció miatt eltűnik. A párt hatékonyabbá szeretné tenni a parlamenti munkát és nagyobb felelősségvállalásra késztetné az országgyűlési képviselőket is. Az ehhez kidolgozott törvénycsomagjuk több javaslatot is megfogalmaz. Ilyen például az, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak lehessen a tagja, vagy az, hogy meg kellene szüntetni a képviselők helyettesíthetőségét, mert ez a lehetőség minidg kibúvót jelent a képviselőknek a távolmaradásra. Javasolják azt is, hogy a képviselők olyan arányban kapják a fizetésüket, amilyen arányban a parlamenti szavazásokon részt vesznek. Az MDF felvetette a szállásköltségek igazolásának új rendszerét és a külföldi utazások feltételeinek szigorítását is. Javasolták továbbá a mentelmi jog erőteljes korlátozását, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy akár ittas vezetésért, akár közvádas ügyben egy képviselő megúszhasson egy eljárást, mondta el Dávid Ibolya pártja új frakciójának terveiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!