Hírek

2006.05.23. 16:31

Az Amnesty International bírálja a magyar politikát

A romák elleni diszkrimináció a közszolgáltatások minden szektorában változatlanul jelen volt 2005-ben – derül ki az Amnesty International (AI) rendes évi jelentéséből. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete összeállításából nem túl sok pozitívum derül ki Magyarországra nézve.

D.Á.

Többek között azt írják: a roma gyerekek negyedét a diszkriminációt tiltó jogszabályok ellenére is elkülönítve tanították; a szervezet szerint a rasszista támadások és egyéb, faji indíttatású bűncselekmények a zsidó közösség ellen is folytatódtak.

A keddi budapesti tájékoztató után Fodor Márk, az AI hazai igazgatója elmondta, hogy hazánk kétoldalú kapcsolataiban nem látnak előrelépéseket. „Azt szeretnénk, ha politikai vezetők találkoznak egymással, akkor ne csak a gazdaság legyen a téma, hanem a magyar politikusok az emberi jogokról is ejtsenek szót” – mondta. A sajtótájékoztatón egyebek között feltették a kérdést, hogy amikor Gyurcsány Ferenc Tony Blairrel tárgyalt, akkor miért nem szerepelt a napirenden az a terrorizmus-ellenes törvény, amely Angliában lehetőséget ad arra, hogy bírósági tárgyalás nélkül határozatlan ideig lehessen súlyosan korlátozni az emberek szabadságát. Kérdésként vetették fel: vajon hogyan tudja garantálni a kormány, hogy nem kerülnek „rossz kézbe” az iraki kormánynak ajándékozott magyar tankok?

Ezek is érdekelhetik