Hírek

2006.04.24. 14:36

Tíz állástalan egy posztra

Az álláskereső szakmunkások közül legtöbben az eladók, a lakatosok és a tehergépjármű-vezetők vannak. Sokszor azonban nem talál egymásra a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat.

Tóth Marcella

Márciusban közel 423 ezer regisztrált álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma viszont csak 43 ezer. Azaz csak minden tizedik álláskeresőre jut egy betöltetlen hely. A fizikai foglalkozású álláskeresők száma 351 ezer, míg a szellemi foglalkozásúaké 71 ezer. A betöltetlen állások és a munkát keresők azonban nem minden esetben találnak egymásra. Ennek egyik legfőbb oka a földrajzi távolság, sok álláskereső nem szívesen költözik másik településre egy munkahely miatt. A tartósan, egy éve vagy annál hosszabb ideje regisztrált álláskeresők aránya 24 százalék. Az egy évet meghaladó munkanélküliek képzettsége sok esetben elavul vagy nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal. Rontja a helyzetet a feketefoglalkoztatás is.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2006. június végéig szóló előrejelzése szerint a legkeresettebb szakma többek között a segédmunkás, az ápolónő, a villanyszerelő és a szakács. A romló pozíciójú szakmák között van a húsfeldolgozó, a kárpitos, a forgácsoló. A munkanélküli szakmunkások közül legtöbben eladói végzettségűek, közel harmincezren keresnek állást. Általában nekik bruttó 62 500 és 80 ezer forint közötti bért kínálnak a munkáltatók. A második helyen a lakatosok vannak, összesen tízezren várnak közülük munkára. A lakatos végzettségűeknek 63 ezer és 120 ezer forint közötti bruttó bért ajánlanak. Őket követik a tehergépkocsi-vezetők, akik közül kilencezer-ötszáznak nincs munkája. Számukra a leggyakrabban bruttó 90 ezer forint bért ígérnek.

Egyre több környező ország munkaügyi szervezete kínál állást magyar szakmunkásoknak. Bajorországba szakácsnőt keresnek 30–45 év közötti, jó németnyelv-tudású hölgy személyében, májustól augusztus végéig. A bruttó havi bér 1205 euró. Magyar ápolónőket és házi betegápolókat is szívesen látnának a németek. A bonni munkaügyi központ toborozza őket május 23-án. A lakóhely szerinti munkaügyi központnál lehet jelentkezni május 8-ig. Ciprusi állásokat is hirdet az ÁFSZ elsősorban építészeknek, szakácsoknak és pincéreknek. Szlovéniai cégek is keresnek magyar munkaerőt: felszolgálókat, szakácsokat és festőket.

Annak ellenére, hogy a munkaügyi tárca álláspiaci elemzése szerint az építőipari cégek egynegyede tartósan munkaerőhiánnyal küzd, vagyis már több mint egy éve nem talál megfelelő szakembert, a regisztrációban szereplő több mint kilencezer kőműves hiába várja az állásajánlatokat. Egyelőre alig több mint háromszázan tudnának elhelyezkedni, a kereső cégek átlagosan bruttó százezer forintos fizetést ajánlanak nekik. A vállalatok minősített hegesztőket keresnek, 70–160 ezer forintos bruttó bért kínálnak a pályázóknak, míg egy forgácsolónak, CNC-gépkezelőnek bruttó 130 körül ígérnek. Ez utóbbiak szaktudása Nyugat-Magyarországon többet ér, ugyanis akár 250 ezres bért is kaphatnak.

A nyár közeledtével egyre többen kínálnak idénymunkát, a Balaton környékére több kisvállalkozás alkalmi munkavállalói könyvvel keres pincért, felszolgálót. Az ígért fizetés 80–100 ezer forint között alakul, a cégek pályakezdők jelentkezését is várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!