Hírek

2006.04.29. 16:59

Őrizetbe vették Tom Lantost

Az amerikai kongresszus öt demokrata párti tagját, köztük Tom Lantos képviselőt is őrizetbe vették a szudáni nagykövetség előtt tiltakozó más tüntetőkkel együtt a rendőrök pénteken Washingtonban azon a címen, hogy illetéktelenül a külképviselet területére léptek.

BAMA

A tüntetők a szudáni kormánynak a dárfúri kegyetlenkedésekben való cinkos közreműködése ellen tiltakoztak. "Véget kell vetni Dárfúr népe lemészárlásának" - hangsúlyozta beszédében Tom Lantos, kongresszus egyetlen holokauszt-túlélő tagja, a képviselőház külügyi bizottsága rangidős demokrata párti tagja, a kongresszusi emberi jogi csoport alapítója. A képviselők - mint irodáik munkatársai hangsúlyozták - beszédeiket nem a nagykövetség ingatlanán mondták el, hanem az épület előtti lépcsőn. A tüntetők követelték, hogy a kartúmi kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön Dárfúr térségébe. A rendőrök - miután a felszólítás ellenére nem volt hajlandóak távozni - egyenként őrizetbe vették az öt demokrata párti törvényhozót és kezüket hátul összebilincselve egy rendőrőrsre szállították őket. Tom Lantos, James McGovern, John Olver, James Moran és Sheila Jackson Lee törvényhozókon kívül a rendőrök hat másik tüntetőt, amerikai vallási személyiségeket is őrizetbe vett. A délelőtt folyamán mindannyiukat szabadon engedték.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!