Hírek

2006.04.26. 16:01

Kiszélesítik a Panama-csatornát

Panama államelnöke bejelentette, hogy elkészültek a az Atlanti és a Csendes-óceánt összekötő csatorna kiszélesítésének tervei. A ma használatos óriási konténerhajók ugyanis már nem férnek át a csaknem száz éve megépített tengeri átjárón, ami jelentős bevételkiesést jelent a közép-amerikai országnak.

BAMA

A Panama versenyképessége szempontjából elengedhetetlennek látszó óriásberuházást a kormány már jóváhagyta, de a végső döntést a lakosság fogja népszavazáson meghozni. Martin Torrijos államelnök azzal érvelt az átszámítva 4,3 milliárd eurós átépítés mellett, hogy ha nem teszik hajózhatóvá a csatornát az egyre nagyobb számban közlekedő óriási konténerhajók számára is, akkor egyre kevesebb hajózási társaság veszi majd igénybe a csatornát, és más útvonalat választ. Emiatt veszélybe kerülhet a csatorna használatából származó évi közel egymilliárd eurónyi bevétel. A kiszélesítés mellett szól az is, érvelt az államelnök, hogy az átépítéssel körülbelül hétezer új munkahely jönne létre.

A Panama-csatorna 1914. évi megnyitása után évtizedeken keresztül az úgynevezett Panamax-norma szerint építették a kereskedelmi hajókat. Ezek úgy vannak méretezve, hogy biztonságosan át tudjanak haladni a csatorna zsiliprendszerén. A mai óriási teherhajók azonban már kétszer akkora rakományt szállítanak, tehát jóval nagyobbak, mint a Panamax-hajók. Ezek az újabb vízi járművek nem férnek át a zsilipeken, és ezért kénytelenek megkerülni a dél-amerikai földrészt, hogy átjussank az egyik óceánról a másikra.

A csatorna kiszélesítésének vannak ellenzői is. Ők azt állítják, a kiszélesítéshez szükséges ráfordítás tizedéért föl lehetne építeni egy új kikötőt a csatorna csendes-óceáni bejáratánál, ahol az óriás konténerhajók szállítmányát át lehetne rakni kisebb hajókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!