Hírek

2006.04.07. 19:41

Katasztrófa Nyugat-Európában

Ezreket kellett kitelepíteni Csehországban, Németországban és Szlovákiában. Súlyos gondokra készülnek a Vajdaságban is.

BAMA

Minden eddigi rekordot megdöntött az Elba áradása a folyó németországi, alsóbb szakaszain. Az előrejelzésekkel ellentétben a folyó vízszintje Lauenburgnál meghaladta a 847 centimétert, ami nagyobb a korábbi, 2002-ben mért rekordvízállásnál, és mintegy négyszerese a folyó átlagos vízállásának. Brandenburg és Schleswig-Holstein tartományokban mintegy több tucatnyi folyómenti település van veszélyben. A folyó elöntötte Hitzacker történelmi óvárosát, itt, valamint Wittenberg, és Lauenburg településeken a hatóságoknak meg kellett szüntetniük az áramszolgáltatást. A védekezést a folyó teljes szakaszán csak nehezíti, hogy a teljesen átázott gátak életveszélyesek, a munkálatokat kizárólag a levegőből, helikopterek segítségével lehet végezni. A német katonaság, a Bundeswehr állandó készenlétben van. Wittenberg körzetében, Prettin városka mellett megsérült az Elba gátja, mintegy ötezer ember lakhelyét veszélyeztetve.

Észak-Csehországban megállt ugyan az Elba vízszintjének emelkedése, de a helyzet változatlanul súlyos, a mintegy 2500 kitelepített továbbra sem térhet vissza otthonába. Közben nyolcra növekedett a csehországi árvíz áldozatainak száma. A mentőszolgálat ugyanis megtalálta annak a hatéves kisfiúnak a holttestét, aki vasárnap délután a Sokolov városhoz közeli Kraslice faluban esett be játék közben a megáradt folyóba. Megmenekült azonban a cseh „Robinson”. A férfi napokat töltött egy folyótól körbezárt dombon, mire kimentették. Brno városában egy negyvenéves rendőr tűnt el, valószínűleg ő is a folyóba fulladt. A cseh kormány hét körzetben rendkívüli állapotot hírdetett ki, a károkra pedig ötmilliárd koronát különítettek el. Az időjárás az előrejelzések szerint azonban esőzéseket jósolnak, a szakértők így újabb árhullámtól tartanak.

A Duna és a Tisza szerbiai szakaszán a szakértők szerint nincs elég pénz a védekezésre. A szerbiai mezőgazdasági minisztérium a két folyó teljes szerbiai vonalán, valamint más folyókon is életbe léptette az árvízvédelmi intézkedéseket. Bezdánnál a Duna vízállása már tegnap meghaladta a 714 centimétert, azaz a 2002 augusztusában mért szintet. A szakértők a tetőzést mára, vagy holnapra várják, mintegy 720 centiméteren. Az eddigi legmagasabb 778 cm volt.

Szlovákiában 220 települést érintett az ár, országszerte csaknem 1400 házat öntött el a víz, több mint 500 embert telepítettek ki. Továbbra is teljes a készültség a Csallóközzel szomszédos Mátyusföld peremén. A Kis-Duna és a Feketevíz torkolatközében fekvő, magyarok lakta Nádszegen 120 ezer homokzsákkal kellett megerősíteni a gátat. A hatóságok figyelmeztettek, hogy a hegyekben még csak most kezdődik a hóolvadás, így az áradást újabb követheti.

Ausztriában a fővárostól, Bécstől északkeletre több mint ezer embert kellett kitelepíteni, házak százai kerültek víz alá, mikor a Morva folyó újabb gátat szakított át. Stillfried falut kiürítették, a település nem messze fekszik Dürnkruttól, ahol a hét elején már egyszer átbukott a folyó a gáton.

A Tisza még csak most kezd áradni

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, azóta igen lassan apad a folyó. A Lónyay-főcsatornán 30 kilométer hosszan szivárog a gát, és a szakembereknek több szakaszon a hullámverés ellen is védekezniük kell. A katonaságot is bevetik a Bodrog és a Tisza menti árvíz elleni védekezésben, ahol hosszan tartó áradásra számítanak. A zempléni folyókhoz két kontingens érkezett pénteken. Egy csapat Sárospatak közelében, a Bodrogon a hullámverés elleni fóliázást végzi el, valamint bordás megtámasztást építenek a töltések mögött. A másik többszáz tagú különítmény Tokaj, Taktabáj és Csobaj térségében a Tisza mentén ideiglenes védműveket hoz létre, emellett itt is alkalmazzák majd a bordás megtámasztást a töltések megerősítésére. A Dunán egyelőre stabilizálódott a helyzet, a folyó a hétvégén Bajánál tetőzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!