Hírek

2006.04.27. 08:00

Fideszes lázadók bírálata

Egyre több a bíráló hang a Fidesz választási veresége miatt a párton belül. Kósa Lajos nem tartja valószínűnek, hogy Orbán ismét kormányfőjelölt lesz.

Szakács Árpád

Először ült le szerdán a választási vereség óta a Fidesz vezérkara azért, hogy értékelje az elmúlt napokat. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője kifejtette, az elnökség konzultál a frakcióvezető személyéről. Az ülésen szóba került a Fidesztől elkülönülni szándékozó önálló KDNP-frakció kérdése is. Miközben a hírek szerint erről a KDNP-ben nem alakult ki egyértelmű álláspont, lapunk megbízható forrásokból úgy értesült, a párt vezetői máris olyan szakértőket kértek fel, akik az önálló frakció létrehozásának tervét dolgozzák ki. Ma képviselői értekezletre is összehívták azokat a honatyákat, akik mandátumot nyertek a Fidesz-KDNP színeiben. Mivel még nincs végleges választási eredmény, így nem alakult ki a honatyák teljes listája. Éppen ezért a mai frakcióülésen nem választhatják meg a képviselőcsoport vezetőjét – közölte Szijjártó. Így továbbra is kérdéses, hogy a Fideszen belül milyen munkakörben folytatja a munkát Orbán Viktor, aki felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról. Egyre több sajtóhír arról számol be, hogy frakcióvezetőként szeretne tevékenykedni.

Közben nyilvánosságra kerültek az első olyan bíráló hangok is, amelyek fideszes politikusoktól származnak. A legmeglepőbb bejelentés Kósa Lajos debreceni polgármestertől származik, aki azt közölte: nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor újra miniszterelnök-jelölt lesz. Arra a kérdésre, hogy mennie kell-e Orbán Viktornak, azt mondta: „hát ezt eldönti a kongresszus, szerintem nem feltétlenül kell mennie”. Kósa Lajos a választási vereségről szólva azt mondta, hogy a jobboldal csak egészen tökéletes kampánnyal nyerhet, más típusú kampányt kell csinálnia, mert ilyennel nem tud nyerni. „Néhány személyi döntést rosszul hoztunk meg” – tette hozzá.

Kemény kritikát fogalmazott meg a parlamentből kieső Illés Zoltán fideszes politikus is. „Sem a személyekben, sem a politikájában nem volt vonzó a Fidesz, és stratégiai hibák tömkelegét követte el a párt” – tette hozzá. A politikus Orbán Viktor pártelnökségét támogatja, de úgy véli: a kongresszuson személyi és politikai konzekvenciákat is le kell vonni. „Lojális vagyok, de hülye nem!” – jelentette ki Illés, és elismerte: ezeket a kritikákat hosszabb ideje hangoztatja, de eddig csak a párton belül, hogy megőrizze az egységet. Szerinte éppen ezért nem került fel az országos listára, s a budapestin is olyan helyen szerepel, ahonnan nem lehetett parlamentbe jutni. A politikus úgy látja: sok esetben a kritikus megfogalmazások el sem jutnak a pártelnökig, mert egyesek elszigetelik őt, vagy ha mégis eljutnak hozzá, akkor úgy gondolhatják: amit elkezdtünk, végigcsináljuk. Kifejtette: a Fidesz körüli szövetség tele van fantomszervezetekkel – mint például a Vállalkozók Pártja –, amelyeket csak azért „gründoltak”, hogy néhányan bejussanak a parlamentbe a Fidesz listájáról. Illés szerint az alelnökök egy része is fantomember, kivételként hozta fel Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt, akik szerinte emberi tartásukból fakadóan képesek arra, hogy a kritikát meghallgassák, s ehhez mérten változtassanak, ha szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!