Hírek

2006.04.24. 12:24

Ezreket fenyeget a perui vulkán

Több ezer embert fenyeget a kitörni készülő Ubinas vulkán Peru déli részén. A tűzhányó majdnem 40 évig szunnyadt, de három hete füstöt és hamut kezdett a levegőbe lövellni, s a geológusok szerint hamarosan - 500 év után először - kitör.

BAMA

Április elején savas hamuval borította be 6 kilométeres körzetben a környéket a vulkán, beszennyezve az ivóvizet, elpusztítva az állatállomány jelentős részét. A helyieknek is komoly megpróbáltatás a vulkáni hamu, sokaknak légzési és látási problémákat okozott. A hatóságok a hadsereg segítségével múlt hét végén megkezdték a tűzhányóhoz legközelebb fekvő település Querapi kiürítését. Mintegy 200 embernek kellett elhagynia otthonát, ők hatórás buszozás után pénteken és szombaton egy közeli városban találtak menedéket. Sokan azonban nem szívesen hagyják el farmjaikat, állataikat a fenyegetés ellenére sem.

Perui Geológiai Intézet munkatársa, Leonidas Ocola szerint minden jel arra mutat, hogy a vulkán kráterében már gyűlik a vörösen izzó láva is, ami hamarosan vulkánkitöréshez vezet. Ez esetben nem kizárt, hogy több ezer embert is ki kell majd telepíteni a veszélyeztetett körzetből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!