Hírek

2006.04.30. 17:12

Elhunyt Kenneth Galbraith

Kilencvenhét éves korában szombaton meghalt John Kenneth Galbraith, a világhírű amerikai közgazdász, diplomata, író, adta hírül vasárnap a The New York Times.

BAMA

Galbraith egyik legismertebb művét 1958-ban írta Kiérdemesült társadalom (The Affluent Society) címmel, amelyben azt mutatta ki, hogy az Egyesült Államok gazdaggá vált ugyan a fogyasztás szempontjából, de szegény maradt a szociális gondoskodás terén. Galbraith a fogyasztói társadalom kritikusa, az ipari társadalom elméletének képviselője volt. Azt állította, hogy a gazdaság fő vonásait a gazdálkodás technikai tényezői szabják meg, a termelési viszonyok eltérése másodlagos jelentőségű. Ezen alapult a szocialista és a kapitalista társadalmi-gazdasági rendszerek közeledéséről vallott felfogása, az úgynevezett konvergencia-elmélete is.

Galbraith tanácsadója volt John F. Kennedy amerikai elnöknek, és ebben az időszakban nagykövetként képviselte az Egyesült Államokat Indiában. Bár a közgazdász, diplomata, író Vietnam kérdésében összekülönbözött Lyndon Johnson amerikai elnökkel, segített neki kidolgozni a Nagy társadalom szociális programot. A tudós haláláig a Harvard egyetem nyugalmazott tanára volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!