Hírek

2006.04.10. 07:00

Beépítették a szomszéd telket, sötét lett a vécé

Olvasónk társasházának szomszédságában beépítették a telket. A harmadik emeleti lakás eddig világos fürdőszobája, vécéje és kamrája így sötét lett. A hölgy kártérítést akar.

BAMA

Tény, hogy az ingatlan értéke csökkent, de a hölgy nem számíthat kártérítésre – véli dr. Schneider Péter ügyvéd. A benapozás jelensége valóban létezik. De erről általában akkor beszélhetünk, ha az új építmény zavarja a szabad kilátást, esetleg elveszi a nem mindennapi panorámát.

A hasonló kártérítési perek más helyzetekben kecsegtetnek sikerrel – erősíti meg az iméntieket a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda. Teraszok, kertek, kertes házak udvarai esetében. Vagy mondjuk akkor, ha például kis családi házak mellé tizenöt emeletes lakópark épül. De az értékcsökkenés fejében ilyenkor is csupán mintegy harminc százaléknyi lehet a kártérítés. Mennyit kaphat akkor a hölgy a vécéért, a kamráért és a fürdőért, ahol nincs is feltétlenül szükség nappali fényre?

Ráadásul az építtető csakis az önkormányzati rendeletnek megegyezően és az előírások betartásával dolgozhatott – teszi hozzá dr Schneider. Engedély birtokában, amelyet az önkormányzat mint első fokú építési hatóság ad ki. Ilyenkor megkérdezik a szomszédokat. Kiküldik nekik az építési engedélyt jóváhagyásra. A ház lakóinak többsége feltehetően ezt alá is írta – feltételezi a jogi szakember. A kedves olvasó persze hívhat szakértőt, aki megállapítja az értékcsökkenést. De kártérítési pert nyerni ez esetben vajmi kevés az esély – értenek egyet az ügyvédek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!