Hírek

2006.04.04. 09:52

A tervezettnél 90 milliárddal több a hiány

Szinte minden idők legmagasabb hiányát produkálta márciusban a költségvetés, értesült a Világgazdaság. A múlt hónapban a deficit valamivel több, mint 350 milliárd forint volt, mintegy 90 milliárddal több a pénzügyi tárca által vártnál.

BAMA

Az első három hónapban - egyszeri tételekkel korrigálva – az éves deficittervezet 60 százaléka halmozódott fel. Az első negyedévben így 790 milliárd forintig szökött fel a hiány, míg a múlt évben a kormány egész évre 1545 milliárddal számolt. A teljes képhez korrigálni kell ezeket a számokat, hiszen például az idén az állam 238 milliárd értékben vállal át adósságot a Nemzeti Autópálya Zrt.-től, ezért ezt az egyszeri tételt a büdzsé „fenntarthatósági” vizsgálatakor ki kell szűrni. Ráadásul a múlt év végén a költségvetés átvállalt olyan lakástámogatásokat, amelyeket elég lett volna 2006 áprilisáig kifizetni, másrészt vélhetően előrehozott áfa-visszautalásokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!