Hírek

2006.04.14. 02:40

A pápa szakít a hagyományokkal

A katolikus egyházfő a lábmosási ceremóniához tizenkét világi személyt választott ki, hogy jelezze, milyen fontosnak tartja a világiak szerepét az egyház életében.

BAMA

A katolikus egyházfő megismételte a lateráni bazilikában a lábmosás gesztusát annak emlékére, hogy az evangéliumok elbeszélése szerint Krisztus – röviddel kereszthalála előtt – alázata jeléül megmosta tizenkét tanítványának a lábát. Megkezdődött csütörtökön Rómában a húsvét nagyheti ünnepségek sorozata. Joseph Ratzinger pápa – szakítva a hagyományokkal – ezúttal nem papokat választott ki, hanem tizenkét világi személyt, az olasz főváros katolikus mozgalmainak tagjait, hogy jelezze, milyen fontosnak tartja a világiak szerepét az egyház életében. A szentatya a lateráni Szent János-bazilikában misézett nagycsütörtökön, egyebek között úgy fogalmazva szentbeszédében, hogy "a szeretet elutasítása teszi hitvánnyá az embert".

Hívők ezrei vettek részt a Coena Domini (úrvacsora) szentmisén a római egyházmegye bazilikájában. Jelen volt a misén Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja is. XVI. Benedek elődje, II. János Pál negyedszázadon át "nagycsütörtöki levélben" szólt paptestvéreihez, de a jelenlegi egyházfő valószínűleg ezzel a hagyománnyal is szakít - jelezték vatikáni források.

XVI. Benedek most ünnepli pápaságának első húsvétját. Vasárnap, húsvét napján misét pontifikál a vatikáni Szent Péter téren, és áldását adja "a városra és a világra", vagyis elmondja a hagyományos "urbi et orbi" áldást. A pápa húsvét hétfőn nyári rezidenciájára, Castelgandolfóba utazik néhány napra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!