Hírek

2006.03.24. 07:37

Pontosabbá válnak az időjárás-előrejelzések

A meteorológiai világnap központi témája idén a természeti katasztrófák megelőzése és hatásainak csökkentése. A budapesti rendezvényen a rövid távú időjárás-előrejelzések pontosítását lehetővé tévő számítógépet adtak át.

BAMA

A természeti katasztrófák megelőzése és hatásainak csökkentése kiemelt téma az idei Meteorológiai Világnapon - mondta Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön Budapesten. A Meteorológiai Világszervezet 187 tagállamával azért ünnepli március 23-án a világnapot, mert 1950-ben ezen a napon lépett életbe a világszervezetet létrehozó egyezmény.

A meteorológiai szakma fejlődése óriási az elmúlt időszakban - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A szaktárca vezetője szerint a természeti csapások esetén több szakma együttműködésére van szükség a jelenségek megfelelő értékeléséhez, az intézkedések kidolgozásához és végrehajtásához.

Az eseményen átadtak egy új, nagyteljesítményű - SGI Altix típusú - számítógépet, amely ma Magyarország leggyorsabb számítógépe, és a rövid távú időjárás-előrejelzések pontosítását teszi lehetővé.

A számítógép mintegy 220 millió forintba került, ami a szervezet egyéves költségvetésének tíz százalékát teszi ki - mondta Dunkel Zoltán. Hozzátette: az új rendszerrel csak néhány perc szükséges az előrejelzés kiszámításához.

Persányi Miklós utalt arra, hogy a számítógép tovább javítja majd a vízügyi tárca és az OMSZ közös, a rendkívüli vízkárok előrejelzésére létrehozott figyelmeztető rendszerét. A gép gyorsítja a rövid távú előrejelzések elkészítését, ami különösen sok adat feldolgozását igényli. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!