Hírek

2006.03.01. 13:58

Múzeumban a sárospataki könyvek

Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

BAMA

"Köszönöm Oroszország, köszönöm Putyin elnök úr" - mondta Gyurcsány Ferenc és méltatta mindazokat, akik áldozatosan munkálkodtak azért, hogy a könyvek visszataláljanak sárospataki otthonukba. A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Vlagyimir Putyin – aki a magyar államfő és miniszterelnök együttes meghívására kedden érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre – örvendetesnek mondta, hogy a sárospataki kulturális és szellemi értékek visszakerülnek jogos tulajdonosukhoz. Ez annak köszönhető, hogy gyökeresen megváltozott a két ország politikai viszonya - tette hozzá. Az orosz elnök elismeréseket nyújtott át olyan magyar személyeknek, akik sokat tettek a magyar-orosz
kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztéséért.

A kiállítás megnyitóján részt vettek a közjogi méltóságok, az államfő és a miniszterelnök mellett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, továbbá miniszterek, az egyházak képviselői, a parlamenti pártok vezetői, országgyűlési képviselők. A ceremónián ugyancsak jelen volt Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Demszky Gábor főpolgármester és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból több, mint hatvan év után hazakerült könyveket bemutató tárlatot. A Magyar Nemzeti Múzeumba a hét végén átszállított 136 kötetet az intézmény kupola termében tizenhárom tárlóban helyezték el. A kupola terem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatóak: például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A kötetek bizonyos értelemben most visszakerültek a múzeumba. 1938-ban, amikor az értékes sárospataki gyűjtemény egy részét  Budapestre szállították, a ritkaságokat egy ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban őrizték. Onnan kerültek két bank széfjébe, ahonnan a szovjet csapatok különleges egységei vitték el 1945 februárjában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán találkozott a négy parlamenti párt vezetőjével a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az orosz elnök a találkozón biztosította a pártelnököket arról, hogy Oroszország a kétoldalú viszony fejlesztésére törekszik. A pártvezetők a maguk részéről leszögezték: kiegyensúlyozott orosz-magyar kapcsolatokban érdekeltek. Vlagyimir Putyin üdvözölte, hogy Magyarországon a választások előtt minden fő politikai erő az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztése mellett teszi le a voksot.

Hiller István MSZP-elnök szerint "nagy dolog", hogy olyan kétoldalú feltételrendszer jött létre, amely lehetővé tette a sárospataki kötetek visszaadását. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy túl kell jutni a XX. században egymásnak okozott sérelmeken, a két népnek közelednie kell egymáshoz, meg kell értenie egymást. Dávid Ibolya MDF-elnök arról szólt, hogy 17 évvel ezelőtti, Tovariscsi konyec című kampányplakátjuk értelme azt volt: ha leveszik a bilincseket, baráti kezet tudunk nyújtani. Orbán Viktor kifejtette: gyakorlatiasnak látja az orosz kül- és gazdaságpolitikát is. "Mi is ideológiamentes kül- és gazdaságpolitikát képviselünk" - fogalmazott tömören, s hozzátette, pártja nyitott és jó esélyeket lát az együttműködésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!