Hírek

2006.03.01. 17:08

Fenyegető levelek a rektortól

Munkaszerződésük felbontását is kilátásba helyezte Nicolae Bocsan azoknak a magyar oktatóknak, akik a Bolyai Egyetem ügyében hallatják szavukat.

Lukács János, Kolozsvár

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora azt állítja, erre az egyetem chartájának az a paragrafusa ad lehetőséget, amely tiltja az egyetem oktatóinak a tanintézet lejáratását. Bocsan szerint a Bolyai Kezdeményező Bizottság által gerjesztett hangulat az egyetem hírnevének csorbításához vezet. A Bolyai Egyetem újraindítását a Magyar Rektori Konferencia is támogatja: a magyarországi rektorok csúcsszerve azt kéri az egyetem vezetésétől, vegye fontolóra a BKB demokratikusan kinyilvánított igényének teljesítését. Szolidaritásáról biztosította a magyar oktatókat a Magyar Szocialista Párt is, leszögezve, hogy támogatják egy önálló, államilag finanszírozott magyar egyetem létrejöttét Erdélyben. Tabajdi Csaba, az MSZP Európa parlamenti delegációjának vezetője úgy fogalmazott, a magyar szakok különválasztásának követelése egyáltalán nem radikalizmus, hanem jogos követelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!