Hírek

2005.12.22. 00:00

Amennyit vettek, annyit selejteznek

B. B.

[caption id="" align="alignleft" width="316"] Gyurcsány Ferenc: sok apró lépéssel lesz biztonságosabb az ország
[/caption]Márciusig áll szolgálatba az a 120 vadonatúj mentőautó, amelyből harmincat tegnap adott át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) budapesti központjában. Ez nem azt jelenti, hogy több mentőkocsi robog majd az ország útjain, mivel a régi, 8–10 éves autókat az újak beüzemelésével párhuzamosan leselejtezik. A géppark felújítása 1,3 milliárd forintba kerül.
A jelenleg ezer autóból álló flotta 828 mentőkocsija „dolgozik”. „Ennél több mentőautóra valójában nincs szükség” – véli Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.  „A mentőállomások közelítése a lakossághoz, illetve a kocsik hatékonyabb irányítása javítana a kiérkezési időn.” Hozzátette: a következő két-három évben harminc új mentőállomás épül. A négy mentőhelikoptert is felújítják, illetve újakra cserélik. „A közbeszerzési eljárást már elkezdtük, a mentésirányító hívásfogadó rendszerre is kiírtuk a 300 milliós tendert: 27 modern központ irányítja majd a mentőkocsikat” – tette hozzá a szóvivő.
Az új autókba egyelőre a régi eszközök kerülnek, de hamarosan mintegy félmilliárd forintból szereznek be műszereket. Az OMSZ az elmúlt két évben 250 új autóval gyarapodott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!