Hírek

2005.11.24. 19:44

A FIFA titkos egyeztetése a törökökkel

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke fogadta Levent Bicakcit, a török szövetség vezetőjét a Svájc ellen botrányos körülmények között befejeződött világbajnoki pótselejtező miatt. A megbeszélésekről, amelyen Senes Erzik, a FIFA végrehajtó biztosságának török tagja is részt vett, semmi sem szivárgott ki. A FIFA fegyelmi bizottsága az érintettek meghallgatásával hétfőn és kedden tárgyalja az isztambuli botrányt.

É. S.

A török szövetség irányítóit – beleértve az elnököt is – szerdán Mehmet Ali Sahin sportért felelős államminiszter lemondásra szólította fel. Bickaci válaszában azt mondta, ha az ország érdeke úgy kívánja, elfogadják a felső vezetéstől küldött selyemzsinórt. A múlt szerdai isztambuli világbajnoki pótselejtezőt hiába nyerte meg 4-2-re Törökország, a svájciak 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal biztosították helyüket a 2006-os németországi világbajnokság 32-es döntőjében. A lefújás után a török válogatott tagjai és biztonsági őrök megtámadták a svájciakat, a vendégek egyik cserejátékosát, Stephane Grichtinget olyan súlyosan bántalmazták, hogy kórházba kellett szállítani. Az Auxerre játékosát napokig katéterezni kellett.

A FIFA szigorú büntetést helyezett kilátásba, de még nem zárta le vizsgálatát. A török labdarúgó szövetséget, akár ki is zárhatják a következő világverseny selejtező sorozatáról. Blatter még azt is kijelentette, hogy be kellene tiltani a mérkőzések előtt a himnuszok játszását, mivel már ez feszültséget okozhat a mérkőzésen. Törökországban már nem ez az első futball botrány. A legutóbbi Európa-bajnoki selejtezőkön az angol elleni mérkőzésen volt botrány. Az incidens egyik kirobbantójának tartott török pályaedző, Mehmet Özdelek, aki az azóta halálosan megfenyegetett Hüggellel kezdett el rugdosódni, kedden lemondott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!