Hírek

2005.10.20. 00:00

Szép volt, jó volt, elég volt

Májusban már eszébe jutott a búcsú, de csak most döntött arról, hogy abbahagyja. Risztov Éva befejezte az úszást.

Malonyai Péter

A hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy nincs benne kétely, nincs lelkiismeret-furdalása. Szép volt, jó volt, elég volt. Risztov Éva befejezte az úszást. Pályafutását sikeresnek tartja, az pedig, hogy abbahagyja, felszabadultsággal tölti el. Tárgyszerű, korrekt szavak. Aztán a sportlapnak adott nyilatkozatából kiderül, hogy telis-tele van keserűséggel. Magyarán, nem egyszerűen búcsúzik az úszástól, hanem elege van belőle. Abból, hogy nincs önálló akarata, hogy mindenfélét beszélnek róla a háta mögött. Azt például, hogy a világbajnokság előtt nem is volt agyrázkódása, csak kitalálta. Hogy előre megmagyarázza a montreali kudarcot. Amikor Risztov 2000-ben négy ezüsttel berobbant a nemzetközi elitbe, nem volt boldog. Bántotta, hogy „csak” második helyeket szerzett. „Megszoktam az ifiknél, hogy csak én nyerhetek – mondta akkor. – Szinte természetessé vált, hogy első vagyok. Meg aztán a második helyezés sohasem érdekelt…”

Egerszegi Krisztina a példaképe, az ő szöuli olimpia (1988) utáni hódmezővásárhelyi látogatása indította arra, hogy úszó legyen. Valahányszor fölállt a rajtkőre, „Segíts, Krisztina!” – mormolta magában. Ezek után aligha meglepő, hogy amikor az idézett 2002-es interjúban megkérdezték tőle, mit szól hozzá, hogy Egerszegi be sem tette a lábát az uszodába, amióta abbahagyta, így felelt: „Megértem őt. Senkit sem lehet kötelezni arra, hogy élete végéig a medencék környékén tébláboljon. Nem vagyunk egyformák, mindenki legyen ott, ahol a legjobban érzi magát. De tudja mit? Ha ötszörös olimpiai bajnok leszek, még az uszodák környékére sem megyek többé.”

Nos, az olimpiai siker kimaradt Risztov Éva életéből, ezzel együtt húszévesen hátat fordít az úszásnak, döntése szerint egyszer és mindenkorra. Még azt sem vállalja, hogy jövőre, a budapesti Európa-bajnokságon elbúcsúztassák. „Szép volt, jó volt, elég volt” – mondja, hozzátéve, hogy ezzel Egerszegi Krisztinát idézi, aki ezekkel a szavakkal zárta le élete uszodai fejezetét. Egy esztendeje még rövidpályás Európa-bajnokként ünnepelték. Győzelme (400 vegyes) után határozottan vallotta, hogy túl van az athéni csalódáson (400 vegyes: 4., 200 pillangó: 8.), hiába került mély gödörbe az olimpián, kimászott belőle. Kiderült, csak időlegesen, mert a sors másképpen akarta. Áprilisban még második volt a világranglistán 400 vegyesen, aztán előbb vírusfertőzést kapott, majd elesett a fürdőszobában, agyrázkódással került kórházba. Két edzőtábor és öt fontos verseny maradt ki az életéből, csak hat héttel a világbajnokság előtt dolgozhatott úgy, mint korábban. Ezek után Montrealban el sem akart indulni, de – ahogy mondja – „a magyar úszás érdekeire” hivatkozva rábeszélték. Nem szerzett érmet.

Szeptemberben annak rendje és módja szerint edzeni kezdett, de rengeteg jel mutatott arra, hogy leírták, már nem számolnak vele. Már nem fontos. Aztán az elmúlt héten azt érezte, hogy képtelen létezni abban a közegben, amelyben szinte egész eddigi életében forgott. Elege lett az úszásból, az uszodából, a sportágból. Kimondta, hogy „Szép volt, jó volt, elég volt”, és ezzel vége. Klasszis úszóval lettünk szegényebbek.

Három sikeres évbe tizenhét érem fért bele

Született: 1985., augusztus 30., Hódmezővásárhely

Klubja: Kőbánya SC

Nevelőedzője: Bán Sándor

Edzője: Turi György

Legjobb eredményei: 3x világbajnoki 2. (2002), 1x világbajnoki 3. (2003), 5x Európa-bajnoki 2. (2002, 2004), 1x Európa-bajnoki 3. (2004), 6x rövidpályás Európa-bajnok (2002, 2003, 2004), 1x rövidpályás Európa-bajnoki 3. (2003)

Klubja: Kőbánya SC

Nevelőedzője: Bán Sándor

Edzője: Turi György

Legjobb eredményei: 3x világbajnoki 2. (2002), 1x világbajnoki 3. (2003), 5x Európa-bajnoki 2. (2002, 2004), 1x Európa-bajnoki 3. (2004), 6x rövidpályás Európa-bajnok (2002, 2003, 2004), 1x rövidpályás Európa-bajnoki 3. (2003) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!