Hírek

2005.10.04. 00:00

Gyurcsány: Orbán rugalmasabb az euró kérdésében

Komoly dilemmát jelent az euró bevezetésének kérdése Gyurcsány Ferencnek. A miniszterelnök tegnap napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy egyaránt mérlegelni kell a közös valuta bevezetésének előnyeit és hátrányait.

BAMA

„Autópálya-építés, igazságos családtámogatás, igazságosabb adórendszer, nyugdíjrendszer, és/vagy két évvel korábbi vagy egy-két évvel későbbi euróbevezetés. Ez egy olyan dilemma, amelyre közösen kell válaszolni” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki kijelentette, ebben az ügyben nagy vita nincs az ellenzék és a kormány között, s „Orbán pártelnök úr ebben rugalmas álláspontot foglalt el” – tette hozzá. A kormányfő utalt arra, hogy szintén komoly kihívások állnak az ország előtt a foglalkoztatás kérdésében.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint nem szabad halogatni az euró bevezetését. „Érdemes ezeket az erőfeszítéseket megtenni” – hangsúlyozta álláspontját a frakcióvezető, utalva az euróalapú lakossági hitelekre is. Kuncze Gábor nagyobb lépéseket sürgetett az egészségügy átalakításában is.

„A kormány álláspontja meglehetősen rugalmas az euró kérdésében” – mondta Áder János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője. A politikus kiemelte, hogy először a 2008-as bevezetés mellett érveltek, most pedig a 2010-es időpont is már a múlté. Áder János számon kérte a kormányon a 2002-es választási ígéreteket is, mint az ingyenes tankönyveket, illetve a Széchenyi-terv továbbfejlesztését. Herényi Károly (MDF) szintén az euró 2010-es bevezetése mellett érvelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!