Hírek

2005.10.25. 00:00

Átviharzott Vilma Floridán

Helyi idő szerint reggel fél hétkor zúdult Floridára az a vízfal, amelyet a Vilma nevű hurrikán tolt maga előtt. (Közép-Európában ekkor már elmúlt dél.) Szerencsére a vihar viszonylag gyorsan mozgott, és estére már áthaladt a félsziget fölött.

Csák E.

Ereje is közepesre csökkent, mindazonáltal hatalmas pusztítást végzett a tengerparti strandokon és a legendás szállodasoron. A szél tetőket tépett le, telehordta homokkal és sárral az úszómedencéket. Ugyanezt megtette korábban Havannában, ahol a jelentések szerint a hullámok magassága elérte a 15 métert. A városba betört a tenger, az embereket csónakkal és katonai kétéltűekkel mentették. Kubára egyébként több napon át özönvíz jellegű eső zúdult. Az ország veszélyeztetett körzeteiből csaknem egy félmillió embert telepítettek ki. Mexikóban, a Yukatan-félszigeten a legutóbbi jelentések szerint hét ember halt meg a természeti csapás miatt.

Florida legnagyobb városában, Miamiban minden korábbinál erősebb volt a tegnapi szél: forgási sebessége elérte a 166 kilométer/órát. A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak bezárkózva a lakásukban. Kedden lehet majd megbecsülni valójában, milyen károk keletkeztek e sűrűn lakott országrészben. Lapzártáig egyetlen amerikai áldozatról érkezett jelentés: egy férfira fa dőlt Coral Springs helységben. Kérdés még, nem oltott-e ki életeket a szélvihar a Key West szigetsoron, ahol a felszólítás ellenére több ezer ember maradt otthonában. Az utcákat 30 centis víz borítja, kimarad az áramszolgáltatás. A Vilma immár a hetedik hurrikán Floridában 14 hónap leforgása alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!