Hírek

2005.10.18. 00:00

A királycsináló olasz playboy

Flavio Briatore másodszor szállt be a Forma–1-be és másodszor tett egy csapatot világbajnokká. Ez rajta kívül még senkinek nem sikerült.

Hegyi Áron

Sok-sok színes egyéniség fordult már meg a száguldó cirkusz porondján, de egyikük sem említhető egy lapon Flavio Briatoréval. Az 55 éves üzleti zseni Verzuolo városkában született. Síoktatóként kezdett dolgozni, de 1974-ben már a milánói tőzsdén találkozunk vele. Itt ismerkedett meg Luciano Benettonnal, aki éppen akkor kezdte felfuttatni divatcégét. Benetton úr fantáziát látott a fiatal alkuszban, és állást ajánlott neki. Briatore előbb Ázsiában vitte sikerre a márkát, 1978-ban pedig hozzálátott az Egyesült Államok meghódításához. A márkához passzoló, színes egyéniségű olasz néhány év leforgása alatt nyolcszáz üzletből álló hálózatot hozott létre az államokban.

Luciano Benetton 1986-ban életre hívta Forma–1-es csapatát. Két évvel később azzal az „abszurd ötlettel” állt elő, hogy ő legyen a csapatfőnök. Tapasztalatszerzés céljából Benetton úr mindjárt meg is hívta az Ausztrál Nagydíjra, életében ekkor járt először F1-es versenyen. A messziről jött embert nem könnyen fogadták el a bennfentes közegben, ő azonban nem sokat foglalkozott ezzel. Szponzornak a csapathoz csábította a Camelt, a megnövelt költségvetésből pedig elkezdett komoly csapatot építeni. Azonban hiányzott a legfontosabb összetevő: egy jó pilóta. 1991-ben a gárdához vitte Michael Schumachert. A fiatal német a következő évben megszerezte első győzelmét, két évvel később pedig egyéni világbajnoki címet szerzett. 1995-ben ezt is sikerült megfejelni: Schumi megvédte trónját, sőt a Benetton-csapat elhódította a konstruktőrök világbajnoki címét is.

Három évvel később elhagyta a Benettont. Briatore ekkor már régen nem csak mint egy világbajnok csapat vezetője volt híres. A bulvársajtóban rendszeresen szerepelt a címlapokon, mint az éjszaka császára és mint szupermodellek élettársa. Közülük a leghíresebbek kétségkívül Naomi Cambell, valamint Heidi Klum, akitől gyermeke is született. Ha szórakozásról volt szó, akkor pedig legszívesebben saját diszkói valamelyikében múlatta az időt, közülük a leghíresebb a Szardínián található Billionaire (Milliárdos). A háromszintes luxusdiszkó világsztárok kedvelt szórakozóhelye, akiket a vendéglátó gyakran kér fel jótékony célú adakozásra.

Briatore 2000-ben tért vissza az autósportba, mint a Renault sportrészlegének irányítója. Két évvel később átvette a Forma–1-es csapat irányítását, rá egy évre pedig újabb csiszolatlan gyémántot talált Fernando Alonso személyében. A történet innen már ismerős: idén Alonso egyéni világbajnoki, míg a Renault konstruktőri vb-címet szerzett.

Hegyi Áron -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!