Hírek

2005.09.24. 00:00

Vezet a Fidesz, – feljövőben a szocialisták

Farkas K. – Izing A.

Két éve nem állt ilyen jól az MSZP, három százalékponttal megközelítette a Fideszt a Szonda Ipsos kutatása szerint. Az összes választó 25 százaléka szavazna a szocialistákra, a Fidesz  28 százalékon áll.
A szocialisták a fővárosban viszik a prímet, a budapestiek 27 százaléka szavazna rájuk, a Fideszre 20 százalék. A falvakban toronymagasan vezet a Fidesz. Az MSZP a köztársaságielnök- választáskor volt mélyponton.
A hátrány lefaragása a Gyurcsány–Orbán-vita idején kezdődött – mondta lapunknak Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.
Az MSZP kitelepült az utcákra, közvetlen jelenlétük, identitáskampányuk visszahozta a szocialisták „alvó szavazóit”. Závecz Tibor szerint a szocialista szavazóbázisnak szüksége van „impulzusokra” ahhoz, hogy az önbizalma visszatérjen és szavazónak vallják magukat. Az MSZP-nek muszáj volt észrevétetnie magát, hogy a lanyhaság elmúljék.
Egy hónapja a biztos MSZP- szavazók 55 százaléka, a hét közepén közreadott eredmény szerint a 65 százaléka vélte úgy, hogy az MSZP győz. Az önbizalom erősödésében szerepet játszik, hogy az MSZP megjelent különböző életmódmagazinokban, amellyel nem saját bázisát célozza, de saját bázisa szeme láttára teszi – mondta Závecz. Orbán Viktor folyamatosan azzal erősíti saját bázisait, hogy bármit is mondanak a véleménykutatások, nem szabad biztosra venni, hogy nyer a Fidesz.
A szocialista tábor 62 százaléka soha nem szavazna a Fideszre. Ez a mutató ebben az évben 50 százalékon is állt. Mindkét párt célja, hogy saját bázisát állítsa csatarendbe tavaszra – öszszegezte Závecz Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!