Hírek

2005.09.15. 00:00

Hőkamerákkal keresi a tűzfészkeket a BKV

Vajta Z.

Hőérzékelő kamerákat vásárolt a BKV, hogy kiderítse, miért lobbannak lángra az autóbuszok, tudta meg a Reggel. A készülékeket a végállomásra befutó, még meleg járművekben állítják üzembe. Azt keresik, hogy melyek a leginkább felforrósodó helyek, és vannak-e ott műanyag alkatrészek, vezetékek. Gyanítják, hogy a rossz helyre beszerelt műanyagok a felelősek a felcsapó lángokért. Az üzemanyag-átfolyásmérő vezetékről például korábban kiderült, hogy tűzforró területen haladt keresztül.

Az alacsony padlós Ikarus buszokról jó ideje tudják a szakemberek, hogy konstrukcióhibásak. Hiszen jórészt csak ezek a járművek égtek ki az utóbbi esztendőkben. Ilyenek közlekednek például a 78-as vonalon. A BKV perben áll a gyártóval. Ahhoz ugyanis, hogy megelőzzék a további baleseteket, több millió forintért át kell alakítani mindet. Az Ikarus nem ismerte el felelősségét, ezért került bíróság elé az ügy. Az összesen 28 millió forintért vásárolt, hat darab különleges kamera is a tragédiák megelőzését szolgálja. A szerkezetekkel forgalmon kívül vizsgálják a járműveket. Aba Botond vezérigazgató szerint Budapesten átlagosan nincs több busztűz, mint például Németországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!